CNV Vakmensen


'Mensen belangrijker dan winst' geldt nog steeds in Oss

04 maart 2011
Is een speciale adviesraad - waarin je alle voorhanden zijnde deskundigheid bundelt - méér waard dan al die deskundigheid apart? En is daarmee het advies van die adviesraad in feite ook grondiger dan de ondersteuningen van alle individuele deskundige groeperingen? En loont het dus de moeite om die adviesraad te kennen in alle plannen en voorstellen?

Eigenlijk was het dat pakket vragen dat vrijdagmiddag 4 maart voor lag aan de voorzieningenrechter in Amsterdam. Daar diende het kort geding tegen de Amerikaanse farmaceutische onderneming Merck, aangespannen door onder meer CNV Vakmensen.

De vakbonden zitten namelijk in die speciale adviesraad - Advisory Board op z'n Merck's - samen met de ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen. Die board is ingesteld om zo gefundeerd en gevarieerd mogelijk alle scenario's te beoordelen die verband houden met het voortbestaan van MSD Organon, waarvan Merck de moedermaatschappij is. In Oss dreigen ruim 2.000 mensen hun baan te verliezen omdat Merck MSD Organon wil sluiten. En daarmee de fabricage van onder meer dé pil wil verkassen naar elders.

Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen wilde zelf aanwezig zijn bij het kort geding in Amsterdam. "Dit is té belangrijk om de aandacht te laten verslappen. Bovendien, ik kan me nauwelijks voorstellen dat de rechter tot een ander inzicht komt dan het onze, dat van die adviesraad. En onze eis richting Merck is dat die adviesraad daadwerkelijk inzicht krijgt in alle scenario's en biedingen. Zodat we een gedegen conclusie kunnen trekken. Bijvoorbeeld de conclusie dat er terdege een toekomst is voor MSD Organon in Oss. Dat kun je dan onderstrepen.

Op dit moment probeert Merck ons te overtuigen op basis van louter hun blauwe ogen. We moeten ze maar op hun woord geloven dat er niets zinnigs meer valt te regelen. Dat is te makkelijk als je eigenlijk praat over de werkgelegenheid van ruim 2.000 mensen", zo stelt Jongejan nadrukkelijk.

Hij wijst daarbij graag nog eens op het motto van ooit de oprichter van Merck: "We make medicine en are working for people, not for profit". Het ging dus om mensen boven de winst. Dat is, wat ons betreft, nog altijd zo."

De rechter in Amsterdam wijst op 11 maart vonnis in deze zaak.
---

nieuwslijst