Technische Universiteit Delft

Is de volkshuisvesting uitgewoond?

Op 4 maart houdt Prof. dr. ir. Marja Elsinga haar intreerede aan de TU Delft. "Is de volkshuisvesting uitgewoond?" is de vraag die zij zich dan stelt. Haar antwoord put zij uit jarenlang onderzoek naar de woningmarkt in Nederland en daarbuiten.

Elsinga: "De prachtige Nederlandse volkshuisvesting waar we jarenlang trots op zijn geweest is aan erosie onderhevig door onder andere Brusselse regels en oogkleppen in de politiek. "Markt, markt, markt, koop, koop, koop" was jarenlang het motto. Dat was prima te verkopen in een tijd dat de woningmarkt floreerde. Iedereen die toen deelnam, hoopte op de jackpot en verdiende aan deze markt".

Het vervolg is bekend: de crisis bracht de geldautomaat tot stilstand, en menigeen hoopt nog steeds dat die weer gaat functioneren. Maar volgens Elsinga is er geen ontkomen aan, er is een heroverweging nodig omdat we boven onze stand hebben geleefd. Om een zinvolle herbezinning te maken is het van belang de woningmarkt goed te kennen en ook te erkennen dat die woningmarkt vele andere doelen dient zoals de economie, de ruimtelijke planning en het sociaal beleid. De onderzoeksagenda en de onderwijsagenda van Elsinga zijn daarop afgestemd.

Over Marja Elsinga

Prof. dr. ir. Elsinga is sinds 1989 actief op het gebied van volkshuisvestingsgebied en heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Ze was een van de trekkers van Europese projecten die zich bogen over de risico's van de eigen woning en lid van het managementteam van het project voor de Europese commissie over de woningmarkt en sociale uitsluiting. Bovendien draagt ze als Associate editor in chief van Elseviers Encyclopedia of Housing and Home bij het aan samenbrengen van alle kennis over de woningmarkt in de wereld. Volgens Elsinga is Nederland natuurlijk het spannendste land in de wereld als het gaat om de woningmarkt en als hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Volkshuisvesting faciliteert Elsinga het woondebat in Nederland. Als coördinator voor de TU Delft in het Vlaamse consortium Steunpunt Ruimte & Wonen in Vlaanderen zorgt zij ervoor dat Vlaamse en Nederlandse kennis een meerwaarde opleveren. Tenslotte zet Elsinga zich in als bestuurslid van de Nederlandse Woo nbond en als coördinator van de werkgroep Home Ownership & Globalisation van het European Network of Housing Research.

De intreerede is op vrijdag 4 maart 2011 vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via tudelft.now.nl

Noot aan de redactie/