Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 2 maart 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: uitwerking motie voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van de ziekenhuisgroep Twente tot sluiting van de afdeling verloskunde in de vestiging Almelo (GM-beslissing d.d. 17-02-2011) Kenmerk: 2011/0031005

In de vergadering van Provinciale Staten van 9 feburari jl. is gesproken over het voornemen van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) om de afdeling klinische kraamzorg in Almelo over te hevelen naar Hengelo. In een motie (motie Nijhof cs.) is Gedeputeerde Staten gevraagd het standpunt van Provinciale Staten over te brengen naar de Raad van Bestuur van ZGT, naar de Minister van VWS en naar de Eerste en Tweede Kamer. In de brieven is aangegeven dat Provinciale Staten van Overijssel van mening zijn, dat het niet wenselijk is om de afdeling klinische kraamzorg van de ZGT, vestiging Almelo, te sluiten. Wanneer een acute opname nodig is worden de rijtijden naar een ander ziekenhuis langer, terwijl in het algemeen de rijdtijden voor een ziekenhuisopname zo kort mogelijk zouden moeten zijn. Gedeputeerde Staten hebben de Minister van VWS gevraagd deze boodschap ook aan de Raad van Bestuur van de ZGT mee te geven. Tenslotte is de motie zelf op verzoek van Provinciale Staten ook nog aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Onderwerp: Brief Compassion in World Farming over duurzame landbouw (GM-beslissing d.d. 23-02-2011) Kenmerk: 2010/0219928

Gedeputeerde Staten hebben de organisatie Compassion In World Farming, die de provincie Overijssel een tweetal rapporten over de noodzaak tot verduurzaming van de landbouw had aangeboden, een brief gestuurd, waarin de provincie haar visie op de verduurzaming van de landbouw, zoals opgenomen in de provinciale Omgevingsvisie toelicht.

Onderwerp: Toezenden aan Gedeputeerde Staten Gelderland van een gewijzigd besluit van 14 december 2010 (GM-beslissing d.d. 23-02-2011)
Kenmerk: 2011/0022795

Gedeputeerde Staten hebben de tekst van haar besluit van 14 december 2010, kenmerk 2010/0212605 inhoudende een standpunt betreffende het fusievoorstel van de Waterschappen Vallei en Eem en Veluwe zodanig gewijzigd dat deze gelijkluidend is aan de besluiten van Gedeputeerde Staten van Gelderland en Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Losser
(GM-beslissing d.d. 24-02-2011)
Kenmerk: 2011/0020516

GS hebben kennisgenomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Losser. Zij constateren dat de zorg voor en het beheer van het archief grotendeels op orde zijn. In de archiefbewaarplaats dienen enkele kleine inversteringen plaats te vinden. In verband met de invoering van de Wabo dient vooor de vervanging van papieren documenten door digitale documenten een machtiging te worden gevraagd bij GS.

Onderwerp: Bezwaarschrift tegen aangepaste Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) beschikking (GM-beslissing d.d. 02-03-2011) Kenmerk: 2011/0034122

Gedeputeerde Staten hebben bezwaar gemaakt tegen een beschikking van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De beschikking is afgegeven in het kader van de afspraken die gemaakt zijn tussen provincie en Rijk in de Investeringsbudget Landelijk Gebied bestuursovereenkomst 2007-2013. Gedeputeerde Staten maken onder andere bezwaar tegen het niet uitbetalen in de beschikking van de aan de provincie toegezegde BTW-gelden.

Onderwerp: Voortgang cultuur en economie
(GM-beslissing d.d. 02-03-2011)
Kenmerk: 2011/0035590

Met 'Investeren in Overijssel' hebben Provinciale Staten besloten een vervolg te geven aan het eerste programma Cultuur en Economie. Cultuur en creatieve economie stimuleren de lokale economie, genereren banen en dragen bij aan innovatie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De verbinding van creativiteit en de creatieve industrie met het bedrijfsleven is daarom een speerpunt van dit beleid. In 2010 is gezamenlijk met gemeenten geïnvesteerd in de stedelijke netweken, zoals Stichting KIZ te Zwolle, Ongezouten te Deventer en de Creatieve fabriek te Hengelo. Nu hebben GS besloten aan Stichting TETEM Kunstruimte in Enschede een subsidie te verlenen. De kunstruimte is een ontmoetingsplek en voert projecten uit waarin samenwerking plaats vindt tussen kunstenaars, bedrijven, wetenschap en onderwijsinstellingen. Syntens gaat met subsidie van de provincie het project 'Met creativiteit meer economie' uitvoeren. In dit project brengt Syntens creatieve professionals en het industriële MKB samen. Hiervoor zet Syntens vouchers in. Uiteindelijk leidt dit tot een versterking van de innovatiekracht van het industriële MKB. Tot slot verlenen GS aan het Kunstenlab een subsidie voor het project 'Ontwikkeling competentieprofielen kunstenaars'. Om kunstenaars beter in te kunnen zetten voor professionele opdrachten voor bedrijven, brengt het Kunstenlab de competenties van 130 kunstenaars in beeld. Dit geeft inzicht in de competenties waarover kunstenaars dienen te beschikken om op een zinvolle manier een bijdrage te leveren aan bedrijfsprocessen.

Onderwerp: Bodemsanering. Koperverontreiniging gemeente Haaksbergen. Kenmerk: 2010/0208011

Gedeputeerde Staten stemmen in met het principeakkoord voor de eerste fase van de sanering van de koperverontreiniging in Haaksbergen en dragen ¤ 460.000,-- bij aan die sanering. Gedeputeerde Staten stemmen in met een bijdrage van 60% (circa ¤ 378.000,--) van de kosten van de tweede fase voor het saneren van de watergang stroomafwaarts van Haaksbergen.

Onderwerp: KWO-installatie gemeente Raalte
Kenmerk: 2011/0015881

Gedeputeerde Staten hebben met instemming kennis genomen van het feit dat de gemeente Raalte haar oude Koude-/warme installatie (KWO-installatie) heeft verwijderd en een nieuwe KWO-installatie conform de geldende regelgeving in gebruik heeft genomen.

Onderwerp: Strategie heraanbesteding concessie IJsselmond en tram Zwolle-Kampen Kenmerk: 2011/0027898

De provincie Overijssel besteedt, samen met Flevoland, het openbaar vervoer in het gebied IJsselmond aan. Bij de meest recente aanbesteding was de nieuwe tramverbinding Zwolle-Kampen aan dit gebied toegevoegd. Deze aanbesteding heeft in 2010 niet tot een gunning geleid. Na een evaluatie hiervan wordt de tramverbinding Zwolle-Kampen nu apart van de bus aanbesteed en financiert de provincie de tramvoertuigen. Door deze aangepaste en gesplitste aanbesteding verwacht de provincie een financieel gunstiger resultaat te bereiken.

Onderwerp: Uitvoeringsprogramma Energiepact
Kenmerk: 2011/0021329

Het College informeert de Staten over het uitvoeringsprogramma Energiepact. Het uitvoeringsprogramma Energiepact gaat in op de inzet en aanpak voor 2011-2012 en geeft een korte terugblik over de resultaten in de periode 2008 - 2010. Het programma Energiepact heeft als ambitie 30% CO2-reductie te behalen in 2017 ten opzichte van 1990. Dit betekent een totale vermeden CO2 emissie van 2200 kton in 2017. De Provincie concentreert zich daarbij op die vormen van duurzame energie, die decentraal zijn en waar de Provincie mede het succes kan bepalen. In 2011 zet de Provincie onder andere in op het ontwikkelen van een duurzaam energiefonds, meer gemeenten met een energieloket, het oplabelen van woningen, extra bio-energiecentrales, innovatieve biobrandstoffen, energie-onderzoeken bij het MKB en uitbouw van het project Duurzaam Dorp. In 2010 is in totaal 405 kton CO2 emissie vermeden door projecten in Overijssel. Daarmee hebben de verschillende projecten in 2010 voor 18% bijgedragen aan de totale ambitie van 2200 kton vermeden CO2 emissie. Voor 2011 wordt verwacht dat de totale vermeden CO2 emissie is toegenomen tot circa 545 kton. Oftewel 25% van de totale ambitie van 2200 kton vermeden CO2 emissie. Het gaat om projecten die de afgelopen jaren zijn voorbereid en ontwikkeld en in 2011 operationeel worden.

Onderwerp: Voortgang 3e tranche stimulering woningbouw Kenmerk: 2011/0021529

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de voortgang van de stimuleringsregeling woningbouw 3e tranche. Met de rijks- en provinciale bijdragen zijn gemeenten en ontwikkelende partijen er in geslaagd tijdig te starten met de bouw van 646 woningen. De stimuleringsbijdrage van de provincie bedraagt ¤ 5.000 voor elke woning waarvan de bouw voor 1 januari 2011 gestart is.

Onderwerp: GS-nota intentie baggeren waterbodems Nieuwleusen Kenmerk: 2011/0029469

Gedeputeerde Staten van Overijssel spreken de intentie uit om met het Waterschap Groot Salland te komen tot afspraken over de financiering en uitvoering van het baggeren van de verontreinigde waterbodems van de Oude Beentjesgraven/Dedemsvaart. In 2011 wordt onderzoek verricht om de uitvoering van de baggerwerkzaamheden voor te bereiden. De uitkomsten daarvan zullen in 2011 worden doorvertaald in een nog af te sluiten uitvoeringsovereenkomst tussen de provincie Overijssel en het Waterschap Groot Salland.

Onderwerp: Verdelingsvoorstel BDU verkeer en vervoer 2011 inzake gemeentelijke infrastructurele en gedragsbeïnvloedingsprojecten Kenmerk: 2011/0036105

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen voor 2011 een bedrag van ruim ¤ 3.000.000,-- beschikbaar voor gemeentelijke infrastructuur en gedragsbeïnvloedingsprojecten.

Bij gedragsbeïnvloedingsprojecten op het gebied van verkeersveiligheid gaat het onder andere om cursussen voor automobilisten, verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs en bromfietscursussen. Deze projecten leveren een bijdrage aan de doelstelling voor de verkeersveiligheid om in 2020 een reductie van 52,5% van het aantal doden en 34% van het aantal ziekenhuisgewonden te bereiken ten opzichte van 2002.

Bij de gemeentelijke infrastructuurprojecten gaat het voornamelijk om wegenprojecten en maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. De gehonoreerde projecten leveren een bijdrage aan de provinciale doelstellingen in de vorm van een betere doorstroming en een verhoging van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid.

Onderwerp: Aanpak kruispunt N 337 Raalterweg / Veerweg in Wijhe Kenmerk: 2011/0030462

Gedeputeerde Staten hebben besloten de verkeersveiligheid op het kruispunt N 337 Raalterweg / Veerweg in Wijhe te verbeteren door aanleg van een rotonde. Met realisatie van de rotonde zal het aantal ongevallen afnemen, alsmede het aantal slachtoffers. Het Plan in Hoofdlijnen, inclusief reactienota, is vastgesteld. De gemeente Olst-Wijhe en de provincie Overijssel dragen ieder 50% van de aanlegkosten bij. De start van de uitvoering is gepland in september 2011.

Onderwerp: Inrichtingsplan Enschede-Noord Onteigening Kristalbad Kenmerk: 2011/0024178

Minnelijke verwerving van de gronden binnen het projectgebied Kristalbad leidt niet tot het gewenste resultaat. Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten de minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie te verzoeken te willen bevorderen dat de benodigde gronden in eigendom bij particulieren bij Koninklijk Besluit tot onteigening ten name van de Staat worden aangewezen. Met het project Kristalbad wordt een gebied van 40 ha tussen Hengelo en Enschede ingericht voor waterberging in combinatie met natuur.

Onderwerp: Definitief besluit voortgang gebiedsprocessen 2011, consequenties besluit 25 januari 2011 (kenmerk 2011/0012017) Kenmerk: 2011/0037915

Gedeputeerden Staten van Overijssel hebben een besluit genomen over de voortgang van de lopende integrale gebiedsprocessen (zoals landinrichtingsprojecten) in 2011. Een toelichting op dit besluit kunt u binnenkort lezen in een extra editie van de (digitale) Nieuwsbrief Landelijk Gebied. Gedeputeerde Staten zullen eerst de betrokken gebiedscommissies over het besluit informeren.