KRO

KRO's Goudmijn: Van sloppenwijken in Bombay naar Thialf

Uitzenddatum: 09/03/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn (18.25 uur, Ned.2) het ontroerende verhaal van de twee Indiase zusjes, Anice en Savida. Geboren in 1986 in de sloppenwijken van Bombay en 8 maanden later geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Anice en Savida groeien op als twee Hollandse meiden en houden van stamppot en van schaatsen! En na jaren op de schaatsclub blijkt één van hen een groot schaatstalent te zijn. Anice is een opvallende verschijning in de schaatswereld en in november eindigde ze als vierde op het NK Afstanden. Haar droom: de Olympische Spelen van 2014. Haar zus staat altijd achter haar en samen zijn ze een ijzersterke Hollandse tweeling.

Een tweede verhaal over de kunstenares Johanna Veerenhuis. Zij had al van alles in haar leven gedaan, toen ze ineens haar talent ontdekte: karikaturen boetseren. Als professioneel sneltekenares besloot ze in Los Angeles voor de grap eens mee te doen aan een 3D-karikatuurwedstrijd. En wat gebeurde er? Ze eindigde als eerst van de 250 deelnemers en was plotsklaps Wereldkampioen! In Goudmijn een pleidooi voor de karikatuur als kunst.

En tot slot het uitzonderlijke verhaal van Anton Dautzenberg die graag iets voor andere mensen over heeft. Al jaren wilde Anton iemand anders iets cadeau doen. Geen bos bloemen of parfum, maar een cadeau waar hij zelf voor moest knokken en pijn lijden. Een cadeau waardoor iemands leven totaal zou veranderen. Hij besloot het meest persoonlijke wat hij bezit weg te geven aan een volslagen vreemde in nood, namelijk een gezonde nier.

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 9 maart om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.