Radboud Universiteit Nijmegen


PB 2011- 30
Nijmegen, 28 februari 2011

Steden in een spanningsveld

Uit negentiende-eeuwse beschrijvingen van het leven in Europese steden blijkt vaak dat de bewoners hun steden niet meer begrepen. Hun leefruimte veranderde in hoog tempo: door industrialisering, technologische vooruitgang en verhoogde mobiliteit. Sommigen associeerden de stad met vrijheid, rijkdom en artistieke inspiratie terwijl anderen er slechts de ongezondheid, eenzaamheid, zedeloosheid en de herrie ervan opmerkten.

Van 9 tot 11 maart wordt aan de Radboud Universiteit Nijmegen het internationale congres Tussen beleving en verbeelding. Steden in een spanningsveld, 1800-1914 georganiseerd. Het congres gaat over literaire en andere teksten die spreken over de wisselende beeldvorming in de negentiende eeuw.

Vermengde disciplines
Voor dit congres worden verschillende wetenschappelijke disciplines vermengd: literatuurwetenschap en -geschiedenis met cultuur- en sociale geschiedenis, architectuur- en stedenbouwgeschiedenis en kunstgeschiedenis. Het doel is inzichten uit de ene discipline gebruiken om bronnenmateriaal uit de andere discipline te bestuderen, en er zo een nieuw licht op te werpen.

Spanningsvelden
Er zijn vier hoofdthema's waarbinnen verschillende onderwerpen worden behandeld. De spanning tussen stad als plaats van arbeid en als plaats voor ontspanning, de spanning tussen publieke sfeer en privésfeer, de tegenstelling tussen mobiliteit en stilstand en de oppositie tussen regulering en (ongecontroleerde) groei.

Lezingen
De lezingen hebben uiteenlopende thema's met een insteek vanuit het eigen vakgebied van de spreker. Zo zal er gesproken worden over Amsterdam in 1895, het contrast tussen het zeventiende-eeuwse stadscentrum en de komst van de nieuwe eeuw en wat voor invloed de wereldtentoonstelling hierop uitoefende. Andere onderwerpen zijn de totstandkoming van een nieuwe stadswijk in Antwerpen in 1875; veilinghuizen in Brussel; de beleving van stadsnatuur in Amsterdam (1820-1850); Antwerpen door de ogen van de arts, 1850-1890 - en nog veel meer. Zie voor het volledige programma (inclusief abstracts van een aantal voordrachten): http://stedenineenspanningsveld.ruhosting.nl/index.html