Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

Inschrijving op perceel Polleboersweg start 9 maart 2011

Planproces voldoet aan verwachtingen Omgevingsvisie

Op woensdag 9 maart a.s. start de openbare inschrijving voor de verkoop van de boerderij inclusief landerijen aan de Polleboersweg 2 te Genemuiden. Dit is tegelijkertijd de afsluiting van een uniek planproces waarbij ruimtelijke kwaliteit en niet het aantal `harde' vierkante meters sloop de belangrijkste voorwaarde vormde. Deze aanpak heeft bij de Polleboersweg tot een mooi resultaat geleid

Het perceel Polleboersweg is een uniek stukje Mastenbroek. Het ligt ten oosten van de waterloop de Nieuwe Wetering aan de rand van de polder, ongeveer 2 km ten zuiden van de kern van Genemuiden. Op dit perceel liggen op en rond een terp een aantal gebouwen van een voormalig agrarisch bedrijf.

Verwachtingen Omgevingsvisie
In de ruimtelijke ordening is het begrip `ruimtelijke kwaliteit' de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen. Voor de provincie is dit een belangrijk speerpunt in de vorig jaar vastgestelde Omgevingsvisie.

"Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de manier waarop we het proces rondom de Polleboersweg hebben opgepakt voldoet aan de verwachtingen die bij de Omgevingsvisie zijn gesteld," aldus wethouder Wolbert Meijer. "Aan het begin van het proces hebben we ervoor gekozen om de ruimtelijke randvoorwaarden voor de ontwikkeling te laten opstellen door een stedenbouwkundige en een ervenconsulent. Hierdoor is de stedenbouwkundige kwaliteit leidend geweest. In het document `Ruimtelijke randvoorwaarden erf Polleboersweg Genemuiden' staat bijvoorbeeld duidelijk aangegeven welke bebouwing en activiteiten we wenselijk vinden, maar ook welke beperkingen gelden als gevolg van de unieke ligging in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Zo is er een inrichtingsplan gemaakt waarin de terp en de voormalige boomgaard een prominente rol spelen."

Het uitgangspunt is dat de bestaande bebouwing wordt gesloopt. Ook is vastgelegd welke functies toegestaan zijn op het perceel. De exacte invulling van het plangebied moet dus binnen de kaders vallen die in het bestemmingsplan en de ruimtelijke randvoorwaarden zijn aangegeven.

De verkoopbrochure Polleboersweg 2 is vanaf 9 maart af te halen bij de receptie van de gemeente Zwartewaterland, Telvorenstraat 2 te Hasselt. De brochure is dan ook te downloaden op www.zwartewaterland.nl. Let op: voor de inschrijving heeft u de officiële antwoordenvelop van de gemeente Zwartewaterland nodig. Deze is af te halen bij de receptie in het gemeentehuis.

Hasselt, 3 maart 2011