Gemeente Blaricum


Informatiebijeenkomst bestemmingsplan Beschermd
Dorpsgezicht Blaricum

De gemeente Blaricum organiseert op woensdag 9 maart aanstaande een informatiebijeenkomst over het bestemmingsplan `Beschermd dorpsgezicht Blaricum'. De informatiebijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis van Blaricum, Kerklaan 16 en start om 19.30 uur. Inloop kan vanaf 19.00 uur. De avond staat onderleiding van Ineke de Joode-Baljet, wethouder Ruimtelijke Ordening.

De gemeente Blaricum is voornemens een nieuw bestemmingsplan vast te stellen voor het gebied van de bebouwde kom van Blaricum. Het gebied komt grotendeels overeen met het gebied dat door het rijk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. *

Met deze informatiebijeenkomst wil de gemeente Blaricum inwoners informeren en hoopt wensen, ideeën en gedachten te krijgen die er toe kunnen bijdragen om de hiervoor bedoelde objectieve criteria in het nieuwe bestemmingsplan te formuleren.

"Door vooral bewoners in het plangebied bij de formulering van deze criteria te betrekken, hopen we een goed draagvlak te creëren voor het nieuwe bestemmingsplan", aldus wethouder De Joode-Baljet.

Nota van uitgangspunten
Op 25 januari jongstleden heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten vastgesteld. Daarin zijn de belangrijkste onderwerpen voor het toekomstige bestemmingsplan beschreven. De centrale doelstelling is om de bestaande situatie waar mogelijk vast te leggen. Nieuwe ontwikkelingen of initiatieven worden niet meegenomen, tenzij daarover al bestuurlijke uitspraken zijn gedaan. De optimale bescherming van de bestaande karakteristieken van het dorp Blaricum vormt het kernpunt. Dat geldt niet alleen voor de al aangewezen rijks- of gemeentelijke monumenten, maar ook voor de in het bestemmingsplan aanwezige beeldbepalende en beeldondersteunende panden en objecten zoals bijvoorbeeld de bestaande hooibergen. Deze laatstgenoemde wordt als integraal onderdeel in het bestemmingsplan meegenomen.

Criteria voor behoud karakteristieken
Wezenlijk onderdeel voor het behouden en waar mogelijk versterken van de bestaande karakteristieken van het plangebied zijn dus de aangewezen monumenten en de beeldbepalende/beeldondersteunende panden en objecten. Te denken is aan beeldbepalende bomen, de karakteristieke hagenstructuur en de vormgeving van de openbare ruimte. De aanwezige waarden in het plangebied worden geïnventariseerd. Het is belangrijk om objectieve criteria vast te stellen voor de verbouw/algehele herbouw van bestaande panden in het gebied. Met objectieve criteria kan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit beter adviseren voor toekomstige aanvragen voor een omgevingsvergunning.

Planning
De gemeente Blaricum streeft ernaar om het voorontwerpbestemmingsplan voor het zomerreces aan de raad ter vaststelling aan te bieden. Hoewel de planning nog niet exact bekend is, staat de inspraak en het verplichte wettelijk vooroverleg in de tweede helft van dit jaar op het programma. De vaststelling van het bestemmingsplan wordt dan voorzien in de eerste helft van 2012.

Plankaart

|