Rechtbank Arnhem


Twee jaar cel voor mensenhandel en poging tot diefstal

Arnhem, 9 maart 2011 â De rechtbank Arnhem heeft vandaag een 49-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het plegen van mensenhandel en poging tot diefstal. Verdachte heeft gedurende een periode van vijf jaar zijn, nu 30-jarige, vriendin meer in de prostitutie laten werken dan zij wilde door misbruik te maken van de kwetsbare en afhankelijke positie waarin zij verkeerde. Verdachte leefde van het geld dat zij verdiende en bekostigde hier ook zijn drugsgebruik van.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf nu zij een veel kortere periode bewezen acht en, in tegenstelling tot de officier van justitie, niet bewezen acht dat verdachte geweld op zijn vriendin uitoefende als zij niet of minder wilde werken in de prostitutie. Bovendien heeft de rechtbank mee laten wegen dat de vriendin vooral in de prostitutie werkte om haar eigen drugsgebruik te kunnen bekostigen. Door de verdediging was vrijspraak bepleit.

De vriendin had een schadevergoeding ingediend voor een bedrag van ruim

⬠590.000,- waarvan de rechtbank ⬠55.000,- heeft toegewezen. De vordering tot ontneming voor een bedrag van ⬠398.825,- heeft de rechtbank afgewezen nu de in het voordeelsrapport gehanteerde berekening een onvoldoende betrouwbaar beeld van het wederrechtelijk verkregen vermogen van veroordeelde oplevert om aan de hand daarvan te komen tot een verantwoorde ontneming.

LJ Nummer

BP6993

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 9 maart 2011 Naar boven