Politie Hollands Midden

Duin- en Bollenstreek - Alcoholcontroles tijdens carnavalsdagen

Vier rijbewijzen ingenomen!

Duin- en Bollenstreek, 09-03-2011 o Het afgelopen weekend plus de maandag en dinsdag is er in de Duin- en Bollenstreek gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Dit gebeurt ieder weekend. Extra aanleiding voor de controles waren de carnavalsfeesten in het bollengebied. In totaal zijn er 1.558 blaastesten afgenomen en zijn er vier rijbewijzen ingevorderd.

Opvallend is dat tijdens de controles met name bromfietsers en snorfietser onder invloed aan het verkeer deelnamen. Het is wettelijk verboden om een voertuig, dus óók een snor- en bromfiets te besturen onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen.

Beginnend bestuurders Tijdens alcoholcontroles op de Beeklaan in Noordwijk zijn drie bromfietsers aangehouden. Allen beginnend bestuurder. Voor hen gelden strengere regels ten aanzien van alcohol in het verkeer. Boven de 88 ug/l (normaal 220 ug/l) zijn zij in overtreding en boven de 350 ug/l (570 ug/l) wordt het rijbewijs ingevorderd.

Een 18-jarige Noordwijker die een bromfiets bestuurde blies 330 ug/l. Hij mocht zijn rijbewijs houden, maar kreeg wel een proces-verbaal. Een 22-jarige Noordwijker op een bromfiets kon zijn rijbewijs inleveren. Hij blies een uitslag van 605 ug/l, ver boven de limiet van 88 ug/l.

Onderuit

Een snorfietser met achterop een passagier ging voor de ogen van de alcoholcontroleurs onderuit tegen een afzethek. Het hek stond daar vanwege werkzaamheden op het fietspad. Ondanks dat het hek goed zichtbaar was, reed de bestuurder tegen het hek en vielen ze op de grond. Ze zijn nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De 19-jarige bestuurder uit Noordwijk kon wel mee naar het politiebureau, hij bleek namelijk onder invloed te zijn van alcohol en blies een uitslag van 610 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs op het politiebureau achterlaten.

In Katwijk op de Noordwijkerweg werd ook een snorfietser aangehouden. De 24-jarige Katwijker blies 315 ug/l op het ademanalyseapparaat. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Beledigingen Een man die achterop een snorfiets zat vond het nodig om agenten uit te schelden tijdens het passeren. Dit werd niet geaccepteerd en de agenten zetten de twee even later aan de kant. De bestuurder rook naar alcohol. Het vermoeden werd bevestigd door de uitslag van de ademanalyse; de 19-jarige Rijnsburger blies 170 ug/l. De passagier werd opgeschreven voor het beledigen van agenten. Dit kan hem duur komen te staan.

Automobilisten Het afgelopen weekend werden ook automobilisten onder invloed van alcohol aangehouden.

Een 40-jarige Voorhouter werd afgelopen weekend staande gehouden op de Jacoba van Beierenweg in Voorhout. Hij blies 460 ug/l op het politiebureau.

In Sassenheim op de Oosthoutlaan hielden agenten een 44-jarige Voorhouter aan. Hij blies 660 ug/l en heeft zijn rijbewijs in kunnen leveren. Bovendien was hij eerder aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij werd in april 2010 van de weg gehaald en blies toen 545 ug/l. Dat hij nu weer onder invloed reed, wordt in de afhandeling van zijn zaak meegenomen. Op de Nieuwe Zeeweg in Noordwijk werd een 45-jarige Noordwijker aan de kant gezet, hij blies 470 ug/l.