Waterschap Dommel

Brabant is een vissenatlas rijker

Publicatiedatum : 9 maart 2011
Na vier jaar voorbereiding is de vissenatlas Noord-Brabant een feit. De atlas geeft een actueel en gedetailleerd beeld van zoetwatervissen in Noord-Brabant. Het 360 pagina's dikke, fraai vormgegeven boek is het resultaat van de samenwerking tussen professionele en vrijwilligersorganisaties. De vier Brabantse waterschappen, provincie Noord -Brabant, Rijkswaterstaat en Sportvisserij Zuidwest Nederland maakten deze publicatie mogelijk. De eindredactie lag bij Bureau Natuurbalans- Limes Divergens en Bureau Waardenburg. De vissenatlas is niet alleen een mooi intern basisdocument, maar ook voor elke vis-, natuur- en Brabantliefhebber bij iedere boekhandel te bestellen.

Gedetailleerde beschrijving

Na de inleidende hoofdstukken, waarin doelstellingen, bronnen en methodiek zijn beschreven, komen de geschiedenis van de visserij in Noord-Brabant, de te onderscheiden watertypen en de vislevensgemeenschappen aan de orde. Het grootste deel van de atlas bestaat uit een beschrijving voor alle Brabantse zoetwatervissoorten van uiterlijk, leefwijze en -omgeving, verspreiding, bedreiging en bescherming. Ook is er per soort een gedetailleerde verspreidingskaart opgenomen. Hierop staat onder meer in welke wateren de soort voorkomt in verleden en heden. Als laatste wordt er in het boek aandacht besteed aan visbeleid en -wetgeving en de inrichting van het waterbeheer in Noord-Brabant.

Visbeleid Waterschap De Dommel

Waterschap De Dommel streeft er naar om op langere termijn duurzame populaties van kenmerkende vissoorten, zoals bijvoorbeeld kopvoorn en rivierprik, in zijn beheergebied te hebben. Dit doet het waterschap door de kwaliteit van het water, de waterbodem en het ecosysteem te waarborgen. Daarnaast maken we het mogelijk dat vissen onbelemmerd door een beek kunnen zwemmen door het aanleggen van vispassages. Op dit moment zijn we bezig met de aanleg van vispassages in de Reusel in het Diessens Broek bij Diessen en de Kleine Aa bij de Kapelweg in Boxtel. Hiermee werken we aan een zo optimaal mogelijk leefmilieu voor de vissen.

Beekprik


---

___


Noot voor de redactie