Politie Limburg-Noord

Verkeershandhavingsteam treft 29 alcoholovertreders


Datum: 9-03-2011
Tijd bericht: 10:03
Plaats: Limburg-Noord

Bij de vier alcoholcontroles tijdens carnaval heeft het Verkeershandhavings-team van de politie Limburg-Noord 29 automobilisten van de weg gehaald. 27 Van hen bleken onder invloed te verkeren en twee bestuurders kregen een rijverbod van een uur opgelegd omdat bij hen het alcoholpercentage net iets teveel bleek om verder te mogen rijden, maar onvoldoende voor een proces-verbaal.

Ondanks de voorwaarschuwingen van de politie in de vorm van mediaberichten en twitterberichtjes over de op handen zijnde alcoholcontroles, bleken veel bestuurders dus toch de gok te wagen om met een slok op in hun auto te stappen. Alle bestuurders die tijdens deze carnavalsdagen nuchter de alcoholtest op straat aflegden, kregen daarom als beloning de 'Bob-prinsensteek' uitgereikt. Er werden in Limburg-Noord zo'n 1000 Bob-mutsen uitgedeeld.

Roermond - Vrijdagavond en -nacht werd post gevat op de Oranjelaan en de Roersingel. Vanaf 19.00 uur werden 795 automobilisten gevraagd mee te werken aan een blaastest. Tot 03.00 uur zaterdagmorgen moesten 12 bestuurders na de blaastest op straat, mee naar het bureau voor een ademanalyse. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt wegens rijden onder invloed. Drie van hen bleken zelfs beginnend bestuurder te zijn.

Venlo - Zaterdagavond startte het team in Venlo om 20.00 uur op de Vierpaardjes. Hier werden tot 02.00 uur 885 blaastests afgenomen, waarbij bleek dat 10 bestuurders met alcohol op achter het stuur zaten. Ook onder hen bevonden zich drie beginnend bestuurders. Allemaal moesten ze hun auto laten staan en kregen een proces-verbaal.

Weert - Zondagavond en -nacht controleerde het VHT in Weert 558 carnavals-vierders die met de auto op pad waren. Hier bleken vier automobilisten onder invloed achter het stuur van hun wagen te zitten. Twee van hen kregen een proces-verbaal voor rijden onder invloed en twee bestuurders werd een rijverbod van een uur opgelegd, omdat bij hen het alcoholpercentage net iets teveel bleek om verder te mogen rijden, maar onvoldoende voor een proces-verbaal.

Roermond - Maandagavond en -nacht werd opnieuw in Roermond gecontroleerd, nu op de Burg. Geuljanslaan en de Andersonweg. Hierbij moesten 462 bestuurders een blaasproef afleggen. In de uren tussen 20.00 en 02.00 uur bleken drie bestuurders onder invloed te rijden.

Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100% Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).

Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. Het is wettelijk verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.