FNV

FNV: maak illegaal verblijf niet strafbaar

Als illegaal verblijf in Nederland strafbaar wordt, bemoeilijkt dat het werk van de vakbeweging. De FNV voorziet dat het lastiger wordt om uitbuiting van illegale werknemers aan te pakken. De vakcentrale zal zich niets aantrekken van een eventueel verbod om illegale werknemers te helpen om hun recht te halen op het gebied van werk en inkomen.

Catelene Passchier, federatiebestuurder van de FNV: 'Als vakbond vragen wij niemand om zijn paspoort. Wij zijn de douane niet. Wij zijn een onafhankelijke organisatie die opkomt voor hardwerkend, kleurrijk Nederland. Iedereen die werkt is bij ons welkom.'

Daarom heeft Nederlands grootste organisatie van werknemers zich ook aangesloten bij het Platform tegen Strafbaarstelling Illegaal Verblijf met onder meer de Raad van Kerken, gemeentes en een groot aantal organisaties en individuen.

In haar vakbondswerk krijgt de FNV regelmatig te maken met werknemers die illegaal in Nederland verblijven. Op het moment dat deze mensen werken geldt ook voor hen: gelijk loon voor gelijk werk, zo vindt de FNV. Bonden helpen nu regelmatig mensen om hun recht te halen. Dat kan gaan om onderbetaling, maar ook om gevaarlijke werkomstandigheden. Zij zullen dat blijven doen, ook als dat eventueel niet meer mag, aldus de FNV.

Bestrijding van uitbuiting van illegalen wordt een stuk moeilijker als iedere illegaal die aangifte doet opgesloten wordt. Malafide bedrijven zullen de situatie misbruiken door onderbetaling, uitbuiting en gevaarlijk werk. Inschakeling van de arbeidsinspectie levert de werkgever hoogstens een boete maar de migrant een strafblad op. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven die het wel allemaal netjes doen.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen zonder papieren ons land binnenkomen. Er zijn ook mensen die hier eerst legaal verbleven, maar hun status hebben verloren, bijvoorbeeld omdat hun arbeidscontract niet werd verlengd. Hun enige 'overtreding' is dat ze hun papieren (nog) niet op orde hebben. Deze mensen zijn geen 'criminelen'. Strafbaarstelling van illegaal verblijf is dus buiten proporties. Bovendien is het in strijd met diverse internationale verdragen.

Meer informatie over het platform op www.strafbaarstelling.nl
Noot voor redacties