Gemeente Oirschot

Gemeenteraad zegt âjaâ tegen principeakkoord Laurentius

Op dinsdag 1 maart nam de gemeenteraad het historische besluit om Woningbedrijf Oirschot over te dragen aan Laurentius in Breda. De gemeenteraad was vol lof over alle betrokkenen in het overnameproces. Laurentius betaalt voor het Woningbedrijf 70 miljoen euro. Voordat de overname een feit is moeten de koopakte en het convenant nog getekend worden. Zodra deze zijn vastgesteld door het college van B&W en de gemeenteraad is de overname definitief. Naar verwachting is dat op 1 april 2011.

Â

Van de 70 miljoen euro die Laurentius betaalt, gaat 52 miljoen gaat naar de leningenportefeuille en wordt 10 miljoen euro in een volkshuisvestingsfonds gestoken. Met Laurentius worden ieder jaar concrete prestatieafspraken gemaakt. De gemeenteraad bepaalt welke prestatieafspraken dit zijn en waar het volkshuisvestingsfonds aan besteed wordt. Volgens de Woonvisie moeten tot 2019 ten minste 256 nieuwe, betaalbare woningen gebouwd worden om alle huurders en mensen die op de wachtlijst staan een (meer passende) woning aan te bieden. Ook moeten de bestaande huurwoningen minimaal energielabel B krijgen. De raad nam een motie van VVD aan waarin staat dat het niet-liquide vermogen van het Woningbedrijf wordt bestemd voor het volksvestingsbeleid in de brede zin van het woord.

Â
Overeenstemming Sociaal Plan

Met de vakbonden is vorige week overeenstemming bereikt over de verdere uitwerking van het Sociaal Plan voor de medewerkers van het Woningbedrijf. In het Sociaal Plan staan de arbeidsrechtelijke afspraken over de overgang van de medewerkers naar Laurentius. Bijvoorbeeld hoe de garanties worden ingevuld op het terrein van salaris, reiskosten en ziektekostenverzekeringen. Op dit moment is nog een extern onderzoek gaande over de pakketvergelijking rond de pensioenen. Beide partijen hebben afgesproken dat nu volop gewerkt gaat worden aan het zoeken van een passende functie voor iedere medewerker.

Â
Stevige partner

Wethouder Piet Machielsen benadrukte dat de gemeente met Laurentius een stevige partner heeft binnengehaald om de scheve situatie op de woningmarkt in balans te trekken: âWe hebben er alle vertrouwen in dat ze in staat zullen zijn de komende jaren vorm te geven aan het volkshuisvestingsbeleid. Laurentius wil echt het verschil maken.âÂ

Rond 1 april ontvangen alle huurders en woningzoekenden van het Woningbedrijf een krant over alle praktische zaken rond de overname. De naam Woningbedrijf zal dan definitief vervangen zijn door de naam Laurentius