Gemeente Oirschot

Samenvattingen opiniërende raadsbijeenkomsten van 28 februari 2011

Â

"Evaluatie gebiedsvisie geurhinder en veehouderij en geurverordening".

Â

Mening van

CDA

Het is evident dat er overlast wordt ervaren in bepaalde gebieden, maar hetgeen we nu bespreken gaat over het proces tot aanvragen van een ontheffing. De inhoud van de dossiers is nu nog niet aan de orde. De spelregels voor het aanvragen van ontheffingen zijn tussentijds gewijzigd. De verzoeken tot uitbreiding van het bouwvlak zijn ingediend ten tijde van andere (oude) spelregels. We nemen nu geen onomkeerbare besluiten, maar willen zorgvuldig zijn in besluitvorming. Dat betekent voor de 10 gevallen ontheffing aanvragen en na provinciaal besluit op lokaal niveau besluiten. Alle aspecten kunnen we dan per geval beoordelen.

DV

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. In geval van medewerking aan ontheffingsaanvragen, is Dorpsvisie huiverig voor vervolgsituatie. Belangrijk punt is of we regionaal de teugels nog kunnen aantrekken als de provincie de ontheffing verleent?

VVD

Wij beraden ons nog en zullen tijdens de besluitvormende raadsvergadering verder discussiëren.

D66

Wij zijn van mening dat we duidelijk kunnen zijn. De ontheffingen vragen we aan. De inhoud beoordelen we later en indien nodig trekken we de knip.

DGM

Het aanvragen van de ontheffingen leidt er toe dat we de tijd hebben om over de gevallen te discussiëren.

PvdA

De vraag is of de duurzame locatie toets en de landschappelijke inpassing onderdeel is van de aanvraag om ontheffing. Wij achten het niet voorstelbaar dat de duurzame locatietoetsen positief zijn. De vraag blijft ook: Wie is uiteindelijk het kind van de rekening?

Â

Conclusie voorzitter

Het aanvragen van de ontheffing is een stap in het proces. De beoordeling van de inhoud van de 10 gevallen komt pas nadat de provincie uitspraak heeft gedaan over de ontheffingen.

PvdA zal niet instemmen met het aanvragen van de ontheffingen. Dorpsvisie is nog argwanend en huiverig voor het vervolgtraject. Tot 29 maart zullen zij nog goed moeten overwegen wat ze gaan doen Op dit moment wordt er geen uitspraak gedaan over het wel of niet aanvragen van de ontheffingen. DGM zal waarschijnlijk de ontheffingsverzoeken gaan voorleggen aan de provincie. VVD komt later met haar standpunt. D66 en CDA hebben de intentie om de ontheffingen aan te vragen.

Â

Afspraken / verdere procedure

De duurzame locatietoetsen zullen voor de besluitvormende raadsvergadering van 29 maart 2011 ter beschikking worden gesteld. Bij verdere planologische behandeling wil het college aanvullende duurzaamheidscriteria stellen waarover nog besluitvorming plaats zal vinden. Hierbij valt te denken aan een planologische toetsing aan âgoed leef- en woonklimaatâ en cumulatieve effecten. In het kader van de planMER en het bestemmingsplan adviseren wij een nieuw advies aan te vragen bij de Agrarische Adviescommissie Bouwaanvragen

Â

Â

"Monumentenbeleid Oirschot".

Â

Mening van

CDA

Neemt nog geen standpunt in, maar de intentie is wel om de motie in te trekken. De gemeente moet het bezit van een monument aantrekkelijker maken voor de eigenaar door beter te faciliteren (bijvoorbeeld WOZ afschaffen), eenvoudiger procedures en beter te informeren. Het onderhoudsbudget stelt niets voor.

DV

De motie kan van tafel. De procedure tot aanwijzing van monumenten moet beter dan in 2002. Er moet een nieuw integraal monumentenbeleid komen. Bij de raadsleden moet gevoel zijn bij wat ze besluiten.

VVD

Ziet geen reden om de motie Mauser te laten vallen. De gemeente moet vertrouwen verdienen bij de eigenaren van monumenten door betere communicatie en het opstellen van een actief monumentenbeleid. De gemeente moet de regie in handen nemen.

D66

Neemt nog geen standpunt in; wil eerst nog sparren met de achterban. De vraag wat de impact is voor de organisatie als de motie blijft gehandhaafd moet beantwoord worden.

DGM

Is voor handhaving van de motie; de eigenaar dient het laatste woord te hebben.

PvdA

De motie kan van tafel. Het heikele punt is de subjectieve mening van de eigenaar. De gemeente moet een goede basis leggen zodat goede standpunten ingenomen kunnen worden.

Â

Conclusie voorzitter

De voorzitter stelt vast dat duidelijk is dat goed communiceren en goed evalueren van essentieel belang zijn.

Â

Afspraken / verdere procedure

Besluitvorming in de raadsvergadering van 29 maart 2011; het college heeft de rol van toeschouwer en zal niet met een voorstel komen, zodat aan de bestaande stukken geen nieuwe zullen worden toegevoegd.