Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 maart 2011

Stedelijk Museum verhoogt entreeprijzen naar gemiddeld niveau

Voor het eerst in drie jaar gaan de toegangstarieven voor het Stedelijk Museum Alkmaar omhoog. Volwassenen tellen voortaan E 8 in plaats van E 6 neer. Houders van CJP/kortingen kaarten en 65-plussers moeten eveneens E 2 meer voor een kaartje neertellen en komen daarmee uit op E 5. De nieuwe entreeprijzen, die per 1 april dit jaar ingaan, zijn vergelijkbaar met die van soortgelijke musea elders in het land. De maatregel maakt deel uit van het bezuinigingspakket van de gemeente Alkmaar.

Bezoekers tot en met achttien jaar en museumkaarthouders kunnen ook straks nog gratis het Stedelijk Museum bezoeken. De prijsverhoging heeft ook voor minima geen effect. Zij kunnen met een stadspas gratis het museum bezoeken. Gratis toegang voor kinderen en jongeren is een belangrijk issue voor gemeente Alkmaar. 'Hiermee hebben we landelijk een voorbeeldfunctie. We trekken hiermee relatief veel jonge bezoekers naar het museum,' stelt cultuurwethouder Wim van Veen.

Record
Het Stedelijk Museum - één van de oudste van ons land - is een druk bezochte instelling. Vorig jaar werd met 58.000 bezoekers een record geboekt. Dit was mede een gevolg van een uitgebreid activiteitenaanbod voor publiek.

Bezuinigingsopgave
Een belangrijk deel van de extra inkomsten uit de verhoging van de entreeprijzen wordt ingezet om de bezuinigingsopgave te halen. Voor 2011 zou het dan gaan om E 15.000, een jaar later om E 20.000 en voor 2013 om E 25.000.