Gemeente Breda

09Mar
Metamorfose Vierde Bergboezem in Breda een feit
Een Brabants gebied om trots op te zijn: de Vierde Bergboezem in Breda. Er is hard gewerkt aan een heuse metamorfose. Gronden zijn afgegraven, poelen zijn aangelegd en een oude schans is in ere hersteld. Dienst Landelijk Gebied heeft de uitvoering voor haar rekening genomen. Op vrijdag 4 maart vond de feestelijke oplevering plaats van de 2e fase van de ontwikkeling van het gebied ten noorden van de Texashoeve aan de Rietdijk in Breda. Gedeputeerde Peter van Vugt, wethouder Wilbert Willems van Breda, bestuurslid mevrouw Anke Dielissen van waterschap Brabantse Delta, regiodirecteur Andries Bouma van Dienst Landelijk Gebied en directeur regio Zuid van Staatsbosbeheer Henkjan Kievit waren het er allen over eens: de Vierde Bergboezem is een zeer waardevol gebied voor de inwoners van Breda en de provincie Noord-Brabant.

De Vierde Bergboezem ligt direct tegen de stad Breda aan en is zo'n 280 hectare groot. Eerder al is het gebied ingericht als waterbergingsgebied om Breda te wapenen tegen mogelijke wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Nu heeft het gebied, dat veel cultuurhistorische waarde heeft, ook qua natuurontwikkeling en recreatie een transformatie doorgemaakt.

De aanleg van wandel- en fietspaden en de ontwikkeling van natuur zorgen ervoor dat zowel mens als dier zich kunnen thuis voelen in de Vierde Bergboezem. Het weidse en open gebied is voor Breda een waardevolle aanvulling op het recreatieaanbod van de stad. Het vormt, met de andere bergboezems Weimeren en Rooskensdonk, een groene schakel langs de Mark, mede mogelijk gemaakt door VROM-subsidie. De aanleg van de Vierde Bergboezem is ook een compensatie voor wat aan natuurwaarden verloren is gegaan door de aanleg van de Hoge Snelheids Lijn (HSL).

Henkjan Kievit van Staatsbosbeheer: `Henkjan Kievit: `We zijn erin geslaagd om veiligheid, waterberging en natuurontwikkeling met elkaar te verknopen. Bovendien valt er voor de recreant een hoop te beleven: al wandelend of fietsend zie je de verschillende lagen van de geschiedenis terugkomen. Van het typische rivierenlandschap dat door de Mark is gevormd tot de overblijfselen dan de Spaanse omsingeling. Bijzonder element wordt de nog te verrijzen uitzichttoren, die de horizon en de wijde omgeving op aantrekkelijke wijze dichterbij brengt.'
Bron: persbericht Dienst Landelijk Gebied, vrijdag 4 maart