Gemeente Zutphen

landelijk onderzoek naar jongeren en seks

Gemeente Zutphen doet mee

Vorige week is het grote landelijke onderzoek, `Seks onder je 25e' van start gegaan. In de gemeente Zutphen hebben jongeren tussen de 17 en 25 jaar een brief ontvangen met daarin een oproep om mee te doen. De resultaten worden in december 2011 verwacht.

Jongeren in andere gemeenten ontvangen ook een brief of vullen op school een vragenlijst in. Dit onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren wordt georganiseerd door Soa Aids Nederland en Rutgers WPF in samenwerking met GGD Gelre-IJssel.

Over het onderzoek

Meer dan 60.000 jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar worden bevraagd over hun seksuele gedrag en opvattingen. Een dergelijk grootschalig onderzoek naar seksualiteit is voor het laatst gehouden in 2005.

De seksuele gezondheid van jongeren

Het onderzoek in 2005 heeft geleid tot verbeteringen in de voorlichting aan jongeren. Nu, zes jaar later, is het belangrijk om opnieuw in kaart te brengen hoe jongeren omgaan met seksualiteit. Het ministerie van VWS ondersteunt het onderzoek en beschouwt het als een belangrijk middel om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren.