GroenLinks


Tijd gaat nu in voor 12.000 extra banen in de zorg

GroenLinks roept minister Schippers van VWS op vanaf nu 12.000 extra banen in de ouderen- en gehandicaptenzorg te creëren. Ruim 6 maanden na het aantreden van het kabinet is er nog geen nulmeting, laat staan een plan om dit belangrijke kabinetsdoel te verwezenlijken. GroenLinks Kamerlid Linda Voortman drukt vandaag bij het jaarlijkse overleg over de arbeidsmarkt in de zorg letterlijk de stopwatch in.

Voortman: "De tijd loopt, maar de teller staat nog op nul. Volgend jaar wil ik 3000 mensen erbij, over 4 jaar de hele 12.000. Dat moeten echt extra banen zijn in de ouderenzorg en de verpleegzorg. Minister Schippers moet de zogenoemde Agemagelden, die de PVV telkens trots inboekt, hier ook echt aan uitgeven. ik zie nog geen actie op deze verkiezingsbelofte en dit belangrijke onderdeel van het regeer- en gedoogakkoord."

Het kabinet jaagt voorlopig juist mensen weg uit de zorg. Door te snijden in mbo-opleidingen voor 30+ers, waar de grootste instroom in de zorg vandaag komt, of door kinderopvang duurder te maken, maakt het kabinet het niet makkelijker om in de zorg aan de slag te kunnen.

Daarnaast dreigt de uitstroom van medewerkers in de zorg de komende jaren flink toe te nemen door de vergrijzing, maar ook door ontevredenheid met het werk.

Meer handen aan het bed nodig

De komende jaren zijn er in de zorg flink meer handen aan het bed nodig om de stijgende vraag naar zorg te kunnen beantwoorden. In 2020 moeten er minimaal 400.000 extra mensen in de zorg aan de slag zijn. Dat is een lastige opgave, waar een goed antwoord op gevonden moet worden.

GroenLinks vindt dat het kabinet zich er te makkelijk van af maakt. Door simpelweg de groei van de arbeidsmarkt in de zorg bij te houden, houdt het kabinet zichzelf voor de gek. Want uit berekeningen van het CPB blijkt, dat tot 2015 sowieso al 150.000 extra mensen aan de slag kunnen. Dan lijkt het doel al snel gehaald. Het kabinet moet daar dus bovenop nog 12.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden aan de slag krijgen.

"Het kabinet laat zich totaal niet afrekenen op de uitkomsten van hun beleid. Het is een mooie belofte, maar laat ze maar laten zien dat het ze lukt", zegt Voortman. "De klok tikt, nu moet het kabinet de teller met het aantal medewerkers in de zorg nog flink laten tikken."