GroenLinks

EU moet Noord-Afrika helpende hand bieden

De EU moet alles in het werk stellen om het bloedvergieten in Libië tegen te gaan en mensenrechtenschendingen door de vechtende partijen een halt toe te roepen. Alles moet nu gericht zijn op het vestigen van een democratische rechtsstaat. Dat bepleit Kamerlid Niels van den Berge in het debat met minister-president Rutte ter voorbereiding op de Europese Top.

Van den Berge: "De EU is een machtsfactor, ik verwacht een gezamenlijk buitenlandbeleid: alle opties moeten serieus onderzocht worden. In het verleden zijn we te vaak in conflicten gestapt, waarna bleek dat niemand een idee had hoe het verder moest."

De EU kan zich volgens van den Berge geen afwachtendheid of verdeeldheid veroorloven: "Wij willen gezamenlijke en weldoordachte actie".

Opzetten van een democratisch bestel

Tunesië, Egypte, maar ook andere landen in het Midden-Oosten moeten ondersteuning krijgen bij het opzetten van een democratisch bestel. De internationale gemeenschap, en de EU voorop, moeten deze ondersteuning aanbieden.

Daarnaast moet er veel meer steun komen voor maatschappelijke organisaties die opkomen voor mensenrechten en voor onafhankelijke media die proberen zonder staatsinmenging de bevolking nieuws te brengen. Van den Berge: "Media- en internetvrijheid bestaat bijna niet in deze dictaturen, maar is een belangrijke voorwaarde voor democratie. Organisaties die onafhankelijk nieuws brengen, hoe klein ook, verdienen onze steun."

Promotor van democratie en mensenrechten

"Europa ziet zich graag als promotor van democratie en mensenrechten, maar heeft in het verleden de verkeerde regimes in het zadel gehouden. Olieverslaving, vreemdelingenangst en islamofobie hebben ons in handen van dictators gedreven. Nu zijn we de Arabieren die vechten voor hun vrijheid een helpende hand verschuldigd," aldus Van den Berge.

GroenLinks heeft Rutte verzocht zich te richten op mensenrechten en democratie in het Europees beleid voor Noord-Afrika in de motie Van den Berge. De Europese Raad buigt zich nu over herziening van dit beleid en we zullen het kritisch volgen. Belangrijk is dat Europese lidstaten, ook Nederland, in lijn handelen met deze doelstellingen.

Van den Berge: "Anders is het straks weer business as usual en bepalen olie- en wapendeals ons beleid."