Gemeente Lelystad

Helft inwoners Lelystad actief als vrijwilliger

Woensdag 9 maart 2011

In juni van 2010 heeft de gemeente onder het LelystadsPanel en door middel van een aanvullende steekproef een enquête gehouden over onder andere vrijwilligerswerk en mantelzorg. De resultaten zijn nu bekend en worden verwerkt in de verlengde beleidsnota vrijwilligerswerk `Voor elkaar'.

Relatief veel vrijwilligers

Opvallend is dat in Lelystad veel mensen actief zijn als vrijwilliger (49% t.o.v. 42% landelijk). Ook blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen, dit in veel gevallen bij meerdere organisaties doen. De landelijke trend dat vrijwilligerswerk steeds minder op structurele basis gebeurt, is ook in Lelystad zichtbaar. Jongeren onder de 23 jaar zijn vaker incidenteel aan het werk. Toch blijft de grootste groep zich structureel inzetten.

Zwaar belast

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat van alle Lelystedelingen 1,5% zich door het geven van mantelzorg zwaar belast of zelfs overbelast voelt. De meeste mantelzorgers zijn gelukkig wel bekend met het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Lelystad en weten dus waar ze terecht kunnen als zijn ondersteuning nodig hebben. Ongeveer een derde van de mantelzorgers is drie uur of minder per week kwijt aan zorg. Ook een derde geeft aan hier meer dan 30 uur per week aan te besteden.

Steunpunt

Mantelzorgers geven geregeld gedurende een lange termijn zorg, die vaak intensief van aard is. Eén op de drie geeft deze zorg zelfs langer dan twee jaar achtereen. Het steunpunt mantelzorg biedt verschillende instrumenten, zoals respijtzorg en lotgenotencontact, om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

Veranderingen

In het onderzoek is ook gevraagd hoe men vindt dat de gemeente bewoners betrekt bij belangrijke veranderingen in buurt en stad. Daaruit blijkt dat iets meer dan tweederde van de inwoners vindt dat de gemeente de inwoners in voldoende mate betrekt of zelfs meer betrekt dan dat men nodig vindt.
Ja