D66

dinsdag 8 maart 2011

Beveiliging van burgemeesters hoort bij Rijk

Ongeveer de helft van de burgemeesters en wethouders, en ruim een derde van alle raadsleden, heeft te maken met agressie en geweld. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijkheid neemt voor de beveiliging van bedreigde burgemeesters. "Burgemeesters worden helaas nog altijd benoemd door de Kroon. Als goede werkgever zou Binnenlandse Zaken meer aandacht en financiële steun moeten geven aan de beveiliging van burgemeesters," vindt Schouw.

Geen politieke speelbal

Op dit moment zijn bedreigde burgemeesters afhankelijk van beslissingen van de gemeenteraad voor het nemen van beveiligingsmaatregelen. "Het kan niet zo zijn dat bedreigde burgemeesters bij de gemeenteraad moeten pleiten voor beveiligingsmaatregelen voor henzelf. De beveiliging van bestuurders moet geen politieke speelbal zijn", aldus Schouw.

Onafhankelijkheid

Volgens D66 zou het toevoegen van burgemeesters aan het Rijksdomein de onafhankelijkheid in het opereren van burgemeesters garanderen. Burgemeesters kunnen op hun beurt maatregelen nemen voor de bescherming van wethouders en raadsleden binnen hun gemeenten.