Keuzegids mbo 2011: alle mbo-scholen scoren voldoende

Persbericht van MBO Raad

"Dé slechte mbo-onderwijsinstelling bestaat niet. Die conclusie mogen we in alle bescheidenheid best trekken uit de Keuzegids 2011. Alle mbo-scholen scoren voldoende", stelt Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad. Vandaag ontving hij uit handen van uitgever Frank Steenkamp in Nieuwspoort het eerste exemplaar van de Keuzegids mbo 2011. Deze uitgave gidst (aankomende) studenten en hun ouders door het mbo en geeft tips om een passende opleidingskeuze te maken. "Een prima aanvulling op bestaande instrumenten", vindt Van Zijl, die tegelijkertijd waarschuwt voor het hechten van teveel waarde aan rankings: Een roc met grootstedelijke diversiteit en een onderwijsinstelling in de provincie met elkaar vergelijken blijft gewoon lastig."

In de Keuzegids mbo 2011 zijn de onderwijsinstellingen voor het eerst gesplitst in roc's, vakinstellingen en aoc's. Voor het maken van de rankings heeft de uitgever onder meer gegevens gebruikt uit het studenttevredenheidsonderzoek van JOB (de JOB-ODIN-enqu(ee)te). Meer dan vorig jaar heeft de uitgever ervoor gekozen ook gebruik te maken van gegevens van de MBO Raad (Vierde Benchmark mbo). "Voor het goede begrip: daar houdt onze betrokkenheid als MBO Raad op. We beschouwen de inhoud van de gids en de vertaling van de gegevens uit welke bron dan ook, geheel voor rekening van de uitgever. Mede daardoor kunnen we de Keuzegids beschouwen als een onafhankelijk oordeel over het mbo en de onderwijsinstellingen."

Van de groene scholen (aoc's) voert het Groenhorstcollege de lijst aan, bij de vakcolleges is dat Nimeto Utrecht. Boven in de ranking van brede mbo-scholen staan het Hoornbeeckcollege en ROC Menso Alting. Van Zijl: "Wat in alle rankings in positieve zin opvalt is dat geen enkele onderwijsinstelling beneden de 6+ scoort. Een voorbeeld: zowel de nummers 1 en 2 in de ranking mbo-brede scholen die op grond van geloofsovertuiging een ander type student trekken als de hekkensluiters met hun grootstedelijke diversiteit krijgen een behoorlijke voldoende." Zonder de koplopers tekort te willen doen, rechtvaardigt dat ook een compliment aan de scholen onderin. "Feit blijft dat appels met peren vergelijken lastig is. Een openbaar roc in de stad heeft in vergelijking met andere scholen nu eenmaal te maken met andere sociale factoren die een element als bijvoorbeeld studenttevredenheid kunnen beïnvloeden."

Wat de MBO Raad betreft kunnen de onderwijsinstellingen de Keuzegids mbo 2011 beschouwen als een extra impuls voor de voortdurende kwaliteitsverbetering. "Achterover leunen is er niet bij. Docenten en schoolbesturen doen elke dag hun best de kwaliteit van de opleidingen, lessen en scholen verder omhoog te brengen. Daardoor daalt het aantal zeer zwakke opleidingen en klachten, belangrijke parameters voor de kwaliteit van het mbo", aldus Jan van Zijl. Het mbo zelf weegt de staat van het beroepsonderwijs aan de hand van de Benchmark, waarvan inmiddels de vijfde editie (financiële bouwsteen) is gepubliceerd.

Links:
http://www.mboraad.nl



Razende Robot Reporter