D66

woensdag 9 maart 2011

Actiegroep Europarlementariërs tegen het leegvissen van de oceanen

In Straatsburg is een actiegroep gevormd van Europarlementariërs die opkomt voor een radicale hervorming van het Europese Visserijbeleid.

Tegen overbevissing en voor duurzame visserij

Volgens Europarlementslid en vice-voorzitter van de actiegroep Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is het doel van de groep om overbevissing tegen te gaan en tegelijk duurzame banen voor vissers te creëren. Gerbrandy: "Het leegvissen van de oceanen is niet alleen een grote bedreiging voor al het leven in en op zee, maar ook voor de vissers. Hun toekomst staat net zozeer op het spel." De nieuwe groep heeft al steun van Europarlementariërs uit 14 landen, die allemaal behoren tot de grote politieke groepen in het Europees Parlement.

Grote veranderingen voor Europese visserij

Omdat ruim tachtig procent van de Europese visserij niet duurzaam is, heeft de Europese Commissie aangekondigd met grote beleidswijzigingen te komen. Eurocommissaris voor Visserij Maria Damanaki, heeft al aangekondigd dat ze de nieuwe aanpak wil baseren op wetenschappelijke feiten. Een van haar voornemens is een Europees verbod op het teruggooien van vis. Binnen de visserij gebeurt dit nu met grote regelmaat als vissen te klein zijn of als de vangstquota zijn overschreden.

Weerstand tegen lagere visquota

Gerbrandy waarschuwt echter dat de hervormingen waarschijnlijk op veel weerstand zullen stuiten en het risico lopen te worden gekaapt door gevestigde belangen. "In Europese wateren jagen teveel boten op te weinig vis. De capaciteit zal moeten worden verminderd en daartegen zal veel weerstand zijn. Bij de vaststelling van de vangstquota in december 2010 was alleen Denemarken bereid lagere quota te accepteren."

Ook over vijftig jaar nog vis op ons bord

"Als we vispopulaties de kans geven zich te herstellen, dan heeft dit op korte termijn direct gevolgen voor de Europese visserij. Op lange termijn profiteert iedereen van het juiste beleid, dan hebben we ook over vijftig jaar nog vis op ons bord. ", aldus Gerbrandy.