NVLF



---

09 maart 2011
Algemeen

Digitaal trefpunt voor kinderen met Auditieve Verwerkingsproblemen

Kennisdeling tussen professionals over spraak-/taal bij kinderen.

In juni 2010 kreeg het lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen een subsidie van EUR 250.000, - aan Raak-Publiek gelden. Met dit bedrag wordt inmiddels samen met professionals zoals logopedisten, orthopedagogen, leeskrachten en instellingen kennis over auditieve verwerkingsproblemen (AVP) uitgewisseld en ontwikkeld op de digitale community op www.taalexpert.nl. De missie van deze site is om kinderen met auditieve verwerkingsproblemen beter te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Het project wordt geleid door dr. Margreet Luinge van het lectoraat.

Inmiddels zijn er al honderdveertig (140) aanmeldingen op de afgeschermde community. Alle resultaten worden na verloop van tijd onderdeel van de goedbezochte website www.taalexpert.nl (gemiddeld 200 bezoekers per dag). Daarmee wordt de kennisdeling en kennisontwikkeling weer toegankelijk voor professionals op het gebied van spraak- en taalontwikkeling bij kinderen.
Het project wordt uitgevoerd door een consortium van de Hanzehogeschool Groningen, vrijgevestigde logopedisten, de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, de Rijksuniversiteit Groningen, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Okergroep.

Auditieve verwerkingsproblemen
Auditieve verwerkingsproblemen zouden heel globaal omschreven kunnen worden als: Wat kinderen niet doen met wat zij horen, ondanks een goed gehoor. Verder lijken auditieve verwerkingsproblemen samen te hangen met onder andere aandachtsproblemen, informatieverwerkingsproblemen en slecht kunnen horen in een rumoerige omgeving.