Gemeente Doetinchem

Voortgang bouw westzijde centrum Doetinchem

Persbericht, 9 maart 2011

De afgelopen periode heeft voor het centrum van Doetinchem in het teken van (weg)werkzaamheden gestaan. Aan de westzijde van het centrum stonden overal bouwkranen en was volop bedrijvigheid. Dit bracht soms overlast met zich mee, maar het einde is in zicht. Inmiddels zijn de wegwerkzaamheden aan de Hofstraat nog in volle gang, maar hiermee zijn de werkzaamheden rondom de Ruimzichtlaan bijna afgerond. Ook is het Oude Postkantoor inmiddels opgeleverd en zijn de contouren van het nieuwe Lyceumkwartier al goed zichtbaar.

Op dit moment wordt er in de Hofstraat nog aan de weg gewerkt. Fase twee, drie en vier van het project Wegwerkzaamheden Centrum-West zijn vorige week van start gegaan. Tijdens fase twee krijgt de Hofstraat aan de westzijde een busbaan. Zo kan de bus vlot doorrijden. Ook krijgt de Hofstraat minder rijstroken voor gemotoriseerd verkeer. Dit geldt ook voor fase drie. In fase vier wordt de in- en uitritconstructie van parkeergarage Het Loo definitief. Er komt een apart voorsorteervak en de kruising Hofstraat - Ds. van Dijkweg wordt aangepast.

Toegankelijkheid Hofstraat
De werkzaamheden beginnen aan de westzijde van de Hofstraat. De straat blijft dan aan de oostzijde voor verkeer in twee richtingen toegankelijk. Als de westzijde klaar, wordt de oostzijde van de Hofstraat aangepast. Dan is tijdelijk slechts éénrichtingsverkeer mogelijk van zuid naar noord. Deze drie fasen zijn volgens planning begin juni 2011 afgerond. Daarna volgt enkel nog fase vijf uit het project, waarbij het noordelijk deel van de Hofstraat wordt voorzien van nieuwe rijstroken met gescheiden fietspaden. Alleen fase vijf wordt later nog uitgevoerd. Deze fase start medio juni en is eind juli 2011 gereed. Het noordelijk deel van de Hofstraat wordt tijdens deze fase voorzien van nieuwe rijstroken met gescheiden fietspaden.

Afstemming verkeerslichten
Volgende week worden de verkeerslichten op de kruising Ruimzichtlaan - Ds. Van Dijkweg in gebruik genomen. Op dat moment worden de verkeerslichten meteen afgestemd op het verkeer zodat de verkeersdoorstroming optimaal is. De verkeerslichten op de kruising worden aangestuurd door dezelfde verkeersregelautomaat die ook de verkeerslichten op de kruising Haareweg - J.F. Kennedylaan aanstuurt.

Burgemeester Van Nispenstraat en Catharinagarage De contouren van het lyceumkwartier zijn inmiddels goed zichtbaar. Het dak is bereikt. Er wordt op dit moment nog volop gewerkt en de bouw vordert gestaag. De Catharinagarage heeft nu nog 129 parkeerplaatsen. Na de uitbreiding zijn dit 189 plaatsen. Het is de verwachting dat de extra plekken in de tweede helft van 2011 in gebruik kunnen worden genomen.

Oplevering Oude Postkantoor
Ook het Oude Postkantoor wordt in ere hersteld. Hier komt het stadsmuseum en het Borghuis. Vanaf volgende week starten de werkzaamheden in de tuin. De tuin wordt onder architectuur met een knipoog naar het verleden aangelegd. Aan de voorzijde komt het terras van het Borghuis en aan de zijkant is ruimte voor exposities en tentoonstellingen.

Als alle werkzaamheden zijn afgerond, krijgt de westzijde van het centrum van Doetinchem een totaal nieuwe aanblik. Een plek waar historie, vermaak, cultuur en goede bereikbaarheid een rol spelen.