Kabinet moet euro 1,2 mld voor bereikbare steden niet onnodig rondpompen

Persbericht

Kabinet moet euro 1,2 mld voor bereikbare steden niet onnodig rondpompen

Het bereikbaar houden van stedelijke gebieden moet niet uitlopen op onnodig heen en weer geschuif van geld. Als het aan de provincies ligt, wordt de zogenaamde Brede doeluitkering (BDU) verkeer en vervoer van euro 1,8 mld. voortaan volledig via de provincies uitgekeerd. Gemeenten moeten dan maar afwachten hoeveel zij van de provincie krijgen. Dit zorgt niet voor betere bereikbaarheid, wel voor meer onnodige overleggen tussen gemeenten en provincies over het budget. De VNG vindt dat een ongewenste situatie.

Nu gaat tweederde van de BDU (euro 1,2 mld.) nog rechtstreeks naar gemeenten in stedelijke gebieden. Deze gemeenten hebben de afgelopen jaren expertise opgebouwd, nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd en bewezen dat zij uitstekend samenwerken aan de bereikbaarheid van de regio. De VNG wil deze kwaliteit graag behouden en pleit daarom bij de minister-president voor behoud van de rechtstreekse uitkering.

De stedelijke gebieden zijn dichtbevolkt en van grote economische betekenis. Problemen op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid (luchtvervuiling en geluidhinder) doen zich vooral hier voor. Gemeenten pakken deze problemen daadkrachtig aan, in samenhang met de ruimtelijke en economische ontwikkeling, woningbouw, werkgelegenheid en milieu. Gemeenten in de stedelijke gebieden hebben hun kunde op het gebied van bereikbaarheid bewezen, zo blijkt ook uit de evaluatie van de Wet BDU verkeer en vervoer.

Het kabinet doet er daarom verstandig aan de BDU rechtstreeks aan de stedelijke gemeenten te blijven toekennen en daarmee de opgebouwde expertise en samenhang in beleid te behouden. Financiering via de provincies leidt alleen tot extra bestuurlijke drukte en dus extra kosten, zonder dat daar een beter resultaat tegenover staat.

Vandaag heeft de VNG hierover samen met de besturen van de stadsregio's, de betrokken gemeenten en SkVV een brief gestuurd aan de minister-president.




Razende Robot Reporter