Gasunie


Team GasTerra door naar de finale van de Int. NRG Battle

Studenten laten meedenken over energiegerelateerde cases uit het bedrijfsleven. Dat is in het kort de International NRG Battle. Op vrijdag 4 maart 2011 vond de eerste voorronde van dit evenement plaats, waaraan 25 studententeams deelnamen. Daarvan werkten vier teams een dag lang aan vier door GasTerra ingebrachte cases. En niet zonder resultaat. Tijdens een knallende presentatie, waarbij alle aanwezigen werden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor duurzaamheid, werd één van de teams door de jury genomineerd voor de finale.

De GasTerra-cases varieerden van het aantrekkelijk maken van het Energie Transitie Model (www.etm.nl) voor een groot publiek tot het uitwerken van een marketingvoorstel voor de HRe-ketel. Samen met experts van GasTerra werkten de studenten de hele dag aan het uitwerken van de cases. Het uitwerken van pittige vraagstukken op energiegebied in één dag en dit vervolgens presenteren in een pitch van drie minuten is geen gemakkelijke opgave. Dit bleek ook tijdens de presentaties, want ondanks de degelijke aanpak en uitwerking van de drie overige teams wist alleen het vierde team zich bij de beste vijf te voegen.

Smarty
Dit team, bestaande uit internationale studenten van de Hanzehogeschool Groningen, bogen zich over de case om de HRe-ketel te positioneren als aantrekkelijk alternatief op de ketelmarkt. Zij wisten uiteindelijk iedereen te verrassen met hun marketingvoorstel voor de deze superefficiënte ketel. De studenten bedachten een concept waarbij op een toegankelijke website gemakkelijk informatie is te vinden. Op deze site wijst een mascotte genaamd Smarty consumenten online `de weg' bij het kiezen van een verwarmingsketel. Met een wervelende presentatie maakte het team duidelijk dat iedereen verantwoordelijk is voor het verminderen van de CO2 -uitstoot. De HRe-ketel helpt in die richting door thuis efficiënter om te gaan met energie. De duidelijke presentatie en- een wervelende show volgens velen - potentie van het idee gaven de doorslag, waardoor de jury het team nomineerde voor de finale in november. De komende periode werken de studenten samen met GasTerra het concept verder uit.

Int. NRG Battle
De Int. NRG Battle is een evenement waarbij studenten zich een dag lang buigen over energievraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Aan het eind van de dag presenteren zij hun voorstel aan de jury, die onder andere let op innovatie, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid van het idee. Er zijn drie voorrondes waarin in iedere voorronde de vijf beste ideeën worden genomineerd voor de finale.