Belgische Federale Overheid


Rapport evalueert steuninstrumenten voor buitenlandse handel

Datum: 09 maart 2011

In een nieuw rapport heeft de Dienst Bijzondere Evaluatie voor Internationale Samenwerking de Belgische steuninstrumenten voor buitenlandse handel die aangerekend worden als officiële ontwikkelingshulp (ODA) onder de loep genomen. De resultaten werden op 25 februari 2011 in het Egmontpaleis in Brussel bekendgemaakt.

Finexpo is het instrument van de Belgische federale overheid dat gericht is op het leveren van advies en financiële steun aan Belgische bedrijven met als doel kapitaalgoederen en diensten te exporteren. Het adviescomité werkt met vijf instrumenten - rentestabilisaties, de leningen van staat tot staat, de intrestbonificaties (met of zonder gift) en de zuivere giften - waarvan de laatste vier meetellen als officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA). Finexpo is dus zowel een tool voor buitenlandse handel als voor ontwikkelingshulp.

In de internationale context van de ontbinding van de hulp heeft de Dienst Bijzondere Evaluatie een analyse gemaakt van de relevantie, coherentie, doeltreffendheid, doelmatigheid en duurzaamheid van de projecten van Finexpo. De evaluatie werd onder andere gedaan op basis van twee case studies: Ghana en Vietnam.

Zitting
Tijdens een zitting op 25 februari 2011 in het Egmontpaleis in Brussel werden de resultaten van de evaluatie bekendgemaakt. Meer dan 80 deelnemers waren aanwezig, vooral vertegenwoordigers van banken, Belgische exportondernemingen en van de federale overheidsdiensten Buitenlandse Zaken, Financiën en FOD Economie. Ook regionale instellingen zoals Wallonie-Bruxelles international (WBI) en het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) gaven present.

Lees het evaluatierapport (PDF, 6.47 MB)
Zie het origineel