Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2010-2011

Persbericht van PR Newswire

ROTTERDAM, Nederland, March 9, 2011 /PRNewswire/ -- INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie een grootschalig onderzoek verricht onder 11.000 bedrijven in Nederland. In de Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor is het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven voor het vijfde achtereenvolgende jaar in kaart gebracht. De resultaten zijn dit jaar opvallend, vinden de onderzoekers, de hoogleraren Henk Volberda (http://www.rsm.nl/home/faculty/academic_departments/strategic_manageme nt/faculty/faculty/volberda_henk) en Justin Jansen ( http://www.rsm.nl/home/faculty/academic_departments/strategic_managemen t/faculty/faculty/jansen_justin) van Rotterdam School of Management, Erasmus University:
(Vanwege de lengte van deze URL kan het nodig zijn om deze hyperlink te knippen en plakken in het adresveld van uw internetbrowser. Verwijder zonodig de spatie.)
- Organisaties ontwikkelen beduidend (-5%) minder nieuwe producten en diensten. Bovendien staat de aandacht voor het ontwikkelen van producten en diensten op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar;

- Investeringen in sociale innovatie (slimmer werken, dynamisch managen en flexibel organiseren) zijn echter fors (+12,8%) toegenomen, maar meer investeringen zijn noodzakelijk om aan te sluiten bij de meest innovatieve landen;
- Sociaal innovatieve bedrijven presteren beter op innovatie (+31%), productiviteit (+21%), groeiend marktaandeel (+20%) en andere prestatiemaatstaven dan niet sociaal innovatieve bedrijven en hebben meer tevreden medewerker. Sociaal innovatieve bedrijven investeren ook meer dan twee keer zo veel in R&D (7,0% versus 3,1%); - Sociale innovatie vereist anders managen, organiseren en inrichten van arbeidsrelaties. Met name een informele leiderschapsstijl, een hoog aanpassingsvermogen en onderling vertrouwen zijn de belangrijkste hefbomen voor sociale innovatie.
- Sociaal innovatieve bedrijven die veel gebruik maken van kennis van andere ondernemingen en kennisinstellingen hebben hogere bedrijfsresultaten.
- Bedrijven in de ICT sector en zakelijke dienstverlening zijn het voorbeeld voor innovatie. Bouwbedrijven en financiële dienstverleners blijven achter met innoveren.
Het volledige onderzoeksrapport (in het Nederlands) vindt u hier: http://www.rsm.nl/portal/page/portal/home/content_pages/news/RSM%20News /2011- 03/Rapport%20Erasmus%20Innovatie%20Monitor%202011.pdf Tijdens het door INSCOPE en het Nederlands Centrum van Sociale Innovatie (NCSI) georganiseerde seminar "Sociale innovatie: nu nog beter!" worden bovenstaande resultaten gepresenteerd en wordt de Erasmus Innovatie Award
(http://www.rsm.nl/home/news/detail?p_item_id=6627991) uitgereikt aan de meest innovatieve onderneming van Nederland. Dit seminar vindt plaats op woensdag 9 maart 2011 tussen 16.00u en 18.30u bij RSM. Meer informatie over dit seminar is te vinden via onderstaande contactpersonen en op http://www.inscope.nl.
Rotterdam School of Management, Erasmus University bevindt zich in de top 10 van Europese business schools en staat in de internationale havenstad Rotterdam die dank zij haar openheid, flexibiliteit en erkenning van diversiteit grote aantrekkingskracht heeft op het internationale bedrijfsleven. De nadruk ligt op baanbrekend wetenschappelijk management onderzoek; de primaire focus ligt op de ontwikkeling van zakelijk leiders die dank zij hun innovatieve ideeën een duurzame toekomst borgen. RSM biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma's. http://www.rsm.nl

Rotterdam School of Management, Erasmus University

CONTACT: Voor nadere informatie over RSM of over dit persbericht kunt ucontact opnemen met Marianne Schouten, Media & Public Relations Manager bijRSM, op +31-10-408 2877 of per e-mail aan mschouten@rsm.nl.