GroenLinks


GroenLinks teleurgesteld in oplossingen woekerpolissen

Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis is ontevreden over de geboden oplossingen voor bestaande woekerpolissen. Deze zijn onder de maat, zo werd vandaag duidelijk tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over woekerpolissen. Wat Braakhuis vooral steekt, is dat er grote verschillen bestaan tussen de geboden compensatieregelingen.

"Veel kleine en middelgrote verzekeraars bieden helemaal geen doekje voor het bloeden. Grotere verzekeraars bieden wel compensatieregelingen, maar shoppen daarbij uit de collectieve compensatieregelingen om op de kosten te besparen ten koste van de klant. Hierdoor worden verzekerden ongelijk behandeld en zullen vele verzekerden alsnog de stap naar de rechter moeten maken om een fatsoenlijke compensatie te krijgen voor de geleden schade," zegt Braakhuis.

Volgens de AFM zijn de provisies van verzekeraars nog steeds te hoog. De intermediairs blijven helemaal buiten schot. Dat terwijl zij, om zoveel mogelijk provisie op te strijken, een grote rol hebben gespeeld in de verkeerde en onnodig dure productkeuze van de consument.

Bruno Braakhuis opende tijdens het rondtafelgesprek dan ook de meer fundamentele discussie over het verdienmodel. Braakhuis: "De vraag is hoe het verdienmodel eruit zou moeten komen te zien, om een mogelijke volgende woekerpolisaffaire te voorkomen."

"Duidelijk is dat zonder nadere maatregelen we nog lang niet zijn uitgewoekerd. Als we niet oppassen, blijven we straks ook nog met woekerpensioenen zitten. Het is tijd voor een gebaar om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de woekerpolisgeschiedenis," aldus Braakhuis.