GroenLinks


Rutte heeft wat te verbergen over immigratiecijfers

Kamerlid Tofik Dibi wil duidelijkheid over de afspraken die het kabinet met gedoogpartner PVV gemaakt heeft over het terugdringen van immigratie. In het Regeer- en Gedoogakkoord staat dat het pakket aan asiel- en migratiemaatregelen leidt tot een zeer substantiële daling van de instroom. Geert Wilders zei bij de presentatie van de akkoorden dat de maatregelen moeten kunnen leiden tot een kwart minder asielinstroom over de gehele linie, 30 procent minder reguliere instroom en een halvering van de instroom van niet-westerse migranten.

Tofik Dibi: "Rutte stond hevig te knikken toen Wilders zijn immigratietargets noemde. Maar als we vragen stellen over de precieze afspraken blijft het stil." Vandaag blokkeerden VVD, CDA en gedoogpartner PVV en schaduwgedoogpartner SGP een verzoek van de voltallige oppositie om de afspraken bloot te leggen.

In een debat op 3 maart over de cijfermatige gevolgen van de kabinetsplannen liet PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zich ontvallen dat de concrete cijfers zijn gebaseerd op een gesprek op 17 september 2010 met ambtenaren van het ministerie van Justitie. Tot op heden weigeren het Kabinet en de gedoogpartner inzicht te geven in de onderbouwing van de cijfers.

Zelfs een officieel verzoek van de oppositiepartijen, om eenzelfde gesprek te krijgen als is gevoerd op 17 september, is geblokkeerd door de VVD, het CDA, de PVV en de SGP.

Riekt naar kiezersbedrog

Voor de oppositiepartijen zijn deze cijfers geen doel op zich. Maar om het Kabinet te kunnen controleren op het waarmaken van haar beloften, is het noodzakelijk om over deze informatie te beschikken.

Tofik Dibi: "Veel Nederlanders maken zich grote zorgen over de immigratie en hebben daarom op één van de partijen gestemd. Wanneer blijkt dat is gegoocheld met onbetrouwbare cijfers, riekt dat naar kiezersbedrog. Dit Kabinet maakt zichzelf verdacht door geen openheid van zaken te geven."

Achterkamers

Opvallend is ook dat premier Rutte bij zijn aantreden pleitte voor betere inhoudelijke contacten tussen ambtenaren en Kamerleden. Daarmee nam hij afstand van de 'oekaze van Kok'; de beperkende richtlijnen die toenmalig premier Kok in 1998 opstelde over de mogelijkheden voor gesprekken tussen ambtenaren en Kamerleden.

"Rutte heeft iets te verbergen. Het is jammer dat de premier het eerste verzoek van de oppositie om een gesprek met zijn ambtenaren blokkeert en de achterkamers verkiest", aldus Dibi.

De oppositiepartijen doen met Kamervragen nog één poging de premier en minister Leers van Immigratie en Asiel om openheid van zaken te geven.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks), het lid Schouw (D66), het lid Spekman (PvdA), het lid Janssen (SP), het lid Voordewind (ChristenUnie) en het lid Thieme (PvdD) aan de minister van Algemene Zaken en de minister voor Immigratie en Asiel over een gesprek met ambtenaren over de cijfermatige gevolgen van de kabinetsplannen inzake migratie en asiel.


1. Kunt u zich uw pleidooi nog voor de geest halen over een beter contact tussen ambtenaren en Kamerleden? Zo ja, waarom vindt u dat belangrijk?

2. Bent u bereid in te gaan op een verzoek voor een gesprek met de ambtenaren en/ of deskundigen die betrokken waren bij het gesprek van 17 september jl. over de cijfermatige gevolgen van de kabinetsplannen inzake migratie en asiel? Zo ja, wanneer kan deze plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?