Voedsel en Waren Autoriteit

http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2012125

Ondernemers houden zich tijdens carnaval vaker aan leeftijdsgrenzen alcohol

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 09 maart 2011

Tijdens carnaval 2011 heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gecontroleerd op de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol. Dit jaar bleek dat op meerdere plaatsen organisatoren en ondernemers extra maatregelen hadden genomen om te voorkomen dat alcohol aan te jonge kinderen zou worden verstrekt. Van de 158 bedrijven die dit jaar zijn bezocht, is bij 15 bedrijven een boete en bij 2 bedrijven een schriftelijke waarschuwing gegeven. In 2009 kregen 18 van de 141 gecontroleerde bedrijven een boete en 5 een schriftelijke waarschuwing.

De nVWA constateerde dat er tijdens de carnavalsfestiviteiten regelmatig met polsbandjes werd gewerkt en leeftijdgrenzen extra werden aangeduid. In een specifiek geval was speciaal personeel ingehuurd om toezicht te houden, onder andere op wederverstrekking, het doorgeven van alcohol aan kinderen onder de 16 jaar. Ook werd in enkele gevallen de leeftijd van de jongere geautomatiseerd vastgesteld door het scannen van de identiteitskaart. Het gecombineerd inzetten van deze preventieve maatregelen leidt veelal tot de meest effectieve aanpak en dus betere naleving. Zo werd bijvoorbeeld in Sittard tijdens het jaarlijkse scholierencarnaval zeer streng gecontroleerd. Gemeente, politie, deelnemende bedrijven, zorginstelling en toezichthouders traden gezamenlijk op. Daarentegen waren er toch nog horecabedrijven waar helemaal geen controle op de leeftijd werd uitgevoerd.

De nVWA heeft tijdens carnaval met name in de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg gecontroleerd, maar ook in de provincie Gelderland en in de rest van het land. Naast de leeftijdgrenzencontroles alcohol werd er in de horeca ook opgetreden bij het negeren van het rookverbod. Hiervoor zijn 8 boetes uitgedeeld.

De nVWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert ieder weekend bij zogenaamde hotspots. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de Nederlandse jeugd. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.

Meer informatie:

* Dossier Alcoholverkoop

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46. Consumenten en bedrijven kunnen bellen met 0800-0488.