Belgische Federale Overheid


Regels voor kitesurfen ingevoerd

Datum: 09 maart 2011

Voortaan zijn kitesurfers onderworpen aan een aantal 'verkeersregels' bij het uitoefenen van hun sport. Deze reglementering komt er naar aanleiding van enkele tragische ongevallen tijdens het kitesurfen vorige zomer.

Kitesurfers moeten een isothermisch pak in goede staat dragen en twee waterdicht verpakte handstakellichten (vuurwerk dat als noodsein gebruikt wordt) bij zich hebben. Zij mogen geen zee kiezen bij windkracht 7 of meer op de schaal van Beaufort. Het is ook verboden te kitesurfen tussen zonsondergang en zonsopgang. Het verbod geldt sowieso ook in havens.

Kitesurfers mogen niet verder dan een halve zeemijl (926 meter) uit de kust gaan. Zones waar kitesurfen is toegestaan, moeten uitdrukkelijk worden aangegeven door de gemeenten (bijvoorbeeld door middel van een bord).

Naast deze verplichtingen die alleen een hogere veiligheid voor de kitesurfers zelf en de andere kustgebruikers tot doel hebben, wil de staatssecretaris voor Mobiliteit en Noordzeebeleid ook het volgen van opleidingen promoten.

Het koninklijk besluit tot reglementering van het plankvliegeren of kitesurfen verscheen op dinsdag 8 maart 2011 in het Belgisch Staatsblad.

Raadpleeg het koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad van 8 maart 2011 (p. 13). (pdf, 158 p. - 1,1 MB)
Zie het origineel