Politie Groningen

Politie doet aanhoudingen in woningoverval Zuidwolde

Aanhoudingen mede naar aanleiding van Opsporing Verzocht

Groningen, 09-03-2011 o De politie heeft woensdagmorgen drie mannen en een vrouw (22, 26, 24 en 19 jaar) uit de provincie Noord-Holland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewapende overval op een woning in de Van Berumstraat in Zuidwolde.

Wat was er gebeurd?

Op dinsdag 7 december 2010 tussen 20.15 uur en 21.15 uur vond er een gewapende overval in een woning plaats. Op dit adres was tevens een bed& breakfastbedrijf gevestigd. Twee gemaskerde mannen drongen die avond de woning binnen en bedreigden de 57-jarige eigenaar met vuurwapens. De overvallers reden met het slachtoffer in zijn auto naar de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Een van de overvallers pinde daar met de pinpas van het slachtoffer bij een pinautomaat een geldbedrag. Hierop reden beide overvallers met het slachtoffer terug naar zijn woning in Zuidwolde. Daar werd de 57-jarige man in een ruimte in zijn woning opgesloten. Na enige tijd kon het slachtoffer zichzelf bevrijden en wist hij de politie te alarmeren. De woning en de omgeving werden door de politie grondig onderzocht, maar de overvallers werden niet meer aangetroffen. Bij de overval raakte niemand gewond.

Onderzoek

De politie startte direct een groot onderzoek. Uit onderzoek bleek dat later die avond, tegen middernacht, een man met de gestolen pinpas geprobeerd heeft te pinnen bij een pinautomaat in Zwaag, Noord-Holland. Op bewakingscameras werd vastgelegd hoe een van de mogelijke daders bij deze pintransactie zijn bivakmuts van zijn hoofd trok. Dat was voor de politie een stevig aanknopingspunt om verder te gaan met het onderzoek.

Opsporing Verzocht

Na een gedegen rechercheonderzoek kwam de politie de vier aangehouden verdachten uit Noord-Holland op het spoor. De verdachten komen uit Wervershoof, Medemblik, Andijk en Hoogkarspel. Op dinsdag 8 maart werd in AVROs Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de overval. Hierbij werd het publiek gevraagd of zij de pinnende man herkenden. Hierdoor kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Mede naar aanleiding van de tips kon de politie woensdagochtend de vier verdachten in hun woonplaats aanhouden. Onder leiding van de rechter-commissaris verrichte de politie vier doorzoekingen. Hierbij werden goederen aangetroffen die verband houden met de overval. Alle vier verdachten zijn ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of de verdachten langer vast blijven zitten. Het onderzoek naar deze zaak wordt voortgezet.