Gemeente Heerenveen

bedrijventerreinvisie Heerenveen: duurzaamheid en doorgroeien

Nieuwe bedrijventerreinvisie Heerenveen: duurzaamheid en doorgroeien

De Heerenveense ambitie om een stevige economische groei door te blijven maken staat onverkort overeind, maar de ontwikkelingen van de laatste tijd nopen wel tot een herijking. In de nieuwe bedrijventerreinvisie 2010-2020 stelt het college van B&W aan de raad voor om een aantal strategische keuzes te maken.

Zoals het kiezen voor behoud van de kwaliteit van bestaande terreinen en het vestigen van bedrijven in bestaande panden. Het uitgeven en ontwikkelen van bedrijventerreinen zal zorgvuldiger kunnen door het versterken van de regionale samenwerking in de regio Zuidoost. Met betrekking tot bijvoorbeeld de ontwikkeling van Klaverblad Noordoost kiest de gemeente een andere koers. Samen met de provincie wil Heerenveen een energiepark/energielandschap ontwikkelen, waar ook functies als de spoorlijn kunnen worden ingepast.

"Er zijn diverse trends in de maatschappij zichtbaar, zoals Het Nieuwe Werken en krimp. Deze hebben gevolgen voor de aard van de werkgelegenheid en de daarbij behorende ruimtebehoefte", aldus Coby van der Laan, wethouder Economische Zaken.

Heerenveen heeft de afgelopen jaren een gunstige werkgelegenheidsontwikkeling doorgemaakt. Dat komt door een aanzienlijke groei van het bestaande bedrijfsleven, maar ook doordat zich in Heerenveen relatief veel bedrijven van buiten vestigen. Op het gebied van imago scoort Heerenveen van alle gemeenten in het Noorden nog steeds het hoogst. De gemeente wil die rol voor de regionale economische ontwikkeling duurzaam en dynamisch blijven vervullen.

Als de geraamde vraag naast het beschikbare aanbod en de plannen voor bedrijventerrein wordt gelegd, wordt duidelijk dat er te veel plannen zijn in en nabij de kern Heerenveen. Daarom stelt het college aan de raad voor een aantal plannen niet meer tot uitvoering te brengen. Een van deze plannen is het Klaverblad Noordoost. Dat ontwikkelt Heerenveen niet meer als regulier grootschalig bedrijventerrein, maar samen met de provincie worden de mogelijkheden onderzocht om er een energiepark/energielandschap van te maken, met bijv. ook een spoorlijn.

Andere voorstellen waarover de raad zich kan uitspreken zijn: het niet ontwikkelen van een bedrijventerrein ten noorden van de Wierde; het niet als regulier bedrijventerrein ontwikkelen van A7 zuid en het onderzoeken van de marktbehoefte en ontwikkelingsmogelijkheden van de Leeuwarderstraatweg oz als woonwerk-locatie.