Interprovinciaal Overleg (IPO)



Harde aanpak agressie en geweld publieke functionarissen

9 maart 2011

De Tweede Kamer wil agressie tegen publieke functionarissen hard aanpakken. Dit werd in het Algemeen Overleg van 8 maart duidelijk. De Zembla-uitzending (VARA/NPS) van 5 maart besteedde ruimschoots aandacht aan bedreigingen van politieke ambtsdragers. Agressie en geweld raken de kern van de rechtstaat en het democratische besluitvormingsproces.

De discussie in de Kamer spitste zich toe op de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten. Veel burgemeesters en wethouders zijn huiverig om bij de eigen gemeente ondersteuning te vragen uit vrees voor ongewenste politieke discussies. Een Kamermeerderheid deelt het kabinetstandpunt dat de primaire verantwoordelijkheid bij de politieke ambtsdrager zelf ligt en bij de gemeente als werkgever. Ministers Donner (BZK) en Opstelten (Veiligheid & Justitie) voeren tot de zomer gesprekken met gemeenten. Uiteindelijk moet eind 2011 iedere politieke ambtsdrager weten hoe om te gaan met agressie en geweld.

In de discussie in de Kamer kwamen opvallend genoeg alleen gemeentelijke politieke ambtsdragers ter sprake, terwijl ook bij provincies en waterschappen agressie en geweld voorkomen. Dit blijkt uit het onderzoek Bedreigd Bestuur. 31 Procent van de provinciale politieke ambtsdragers was in 2009 slachtoffer tegenover 50 procent van alle burgemeesters en wethouders (51 procent).

Het IPO voelt zich medeverantwoordelijk voor een gezamenlijke aanpak van agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers. Namens het IPO heeft voorzitter Jan Franssen met de minister van BZK, VNG, Unie van Waterschappen en de beroepsverenigingen een brief ondertekend. Daarin sporen zij bestuurders en volksvertegenwoordigers aan tot een gezamenlijke opvatting over de aanpak van agressie en geweld en de bestuurlijke borging ervan.

De brief wordt binnenkort aan de provincies gestuurd en op deze website gepubliceerd.

Meer weten: klik hier voor het bekijken van een filmpje over dit onderwerp.

Bestanden

application/msword icon factsheet_bedreigd_bestuur.doc

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294