tekst


Schoolboekenmaatregel zonde van onderwijsgeld

Woensdag 9 maart 2011, 17:06u - Jesse Klaver


GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelt schriftelijke vragen over de invoering van gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs. De gratis schoolboeken hadden moeten leiden tot betere en goedkopere schoolboeken. De Nationale Mededigingsautoriteit (NMa) heeft nu geconcludeerd dat dit doel mislukt is. GroenLinks Tweede Kamerlid Jesse Klaver vindt daarom dat het geld nu anders besteed moet worden binnen het onderwijs.

"De huidige schoolboekenmaatregel draagt niets bij aan beter onderwijs en is daarom zonde van onderwijsgeld. Ondertussen wordt er flink bezuinigd. De pijnlijke korting op passend onderwijs die de minister heeft opgelegd zou er grotendeels mee ongedaan gemaakt kunnen worden. Zonder twijfel is het geld beter besteed aan kinderen met een handicap en gedragsproblemen dan als een inefficiënte extra koopkrachtmaatregel," zegt Klaver.

Vragen van het lid Klaver (GroenLinks) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

1. Heeft minister kennisgenomen van de Schoolboekenscan 2011 van de Nationale Mededingingsautoriteit?

2. Is de minister met mij van mening dat de Schoolboekenscan aangeeft dat de maatregel gratis schoolboeken niet heeft bijgedragen aan een betere kwaliteit, noch aan lagere kosten voor schoolboeken?
3. Is de minister met mij van mening dat de maatregel Gratis Schoolboeken beter afgeschaft zou kunnen worden, omdat de beleidsdoelen niet gehaald worden?

4. Is de minister bereid het geld, dat met Gratis Schoolboeken gemoeid is, in te zetten om de bezuinigingen op Passend Onderwijs grotendeels ongedaan te maken?

5. Welke maatregelen gaat de minister nemen om de markt voor schoolboeken beter te laten functioneren?

6. Is de minister het met mij eens dat de aanbevelingen van de NMA hieromtrent moeilijk uitvoerbaar zijn?