Politie Amsterdam-Amstelland

Pinnen met privacy op de Safety Spot

Safety Spot De gezamenlijke proef van politie Amsterdam - Amstelland, Stadsdeel Zuid en de banken in de Amsterdamse wijk De Pijp blijkt een succes: bewoners, winkel- en uitgaanspubliek ervaren meer privacy en voelen zich veiliger als ze geld opnemen bij een automaat met een gele halve cirkel op het trottoir.

Grotere sociale controle
Bij alle 11 geldautomaten van ABN AMRO Bank, ING en SNS Bank in De Pijp werden vorig jaar Safety Spots geplaatst. Met de opvallende gele signaalkleur biedt de Safety Spot de gebruiker een fysieke grens, waardoor anderen op afstand blijven en de privacy en veiligheid van de pinner gewaarborgd worden. In de praktijk blijkt dat de opvallende gele signaalkleur de aandacht van passanten trekt en daarmee de sociale controle vergroot.

Gele circkel draagt bij aan veiligheidsgevoel
Naast deze preventieve werking heeft de Safety Spot geleid tot de beoogde bewustwording en gedragsverandering van gebruikers van geldautomaten. De enquete onder gebruikers van de Safety Spot wijst uit dat ruim 80% vindt dat de gele cirkel bijdraagt aan het veiligheidsgevoel bij het pinnen.

Politie, stadsdeel en banken hebben dan ook besloten de aanpak in De Pijp te continueren. Inmiddels is ook de geldautomaat van de Rabobank voorzien van een Safety Spot. De politie en lokale overheden bekijken gezamenlijk de mogelijkheid om de Safety Spot bij meer geldautomaten in te zetten.

» Meer over de Safety Spot


____________________