Siemens

Persbericht

201103. 386

Den Haag, woensdag 9 maart 2011

Communicatieve ruimtethermostaten zorgen voor betere energie-efficiëntie

Met de productseries RDG, RDF en RDU introduceert Siemens Building Technologies een nieuwe generatie communicatieve ruimtethermostaten. Deze nieuwe thermostaten onderscheiden zich door hun grote energie-efficiëntie en flexibiliteit, en kunnen worden geïntegreerd in het HVAC-regelsysteem Synco. Dankzij het grote aantal aansluitingen kunnen de thermostaten voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Daarnaast zijn de apparaten eenvoudig te installeren en comfortabel te bedienen.

De nieuwe communicatieve ruimtethermostaten uit de RDG/RDF/RDU-serie van Siemens zijn gebaseerd op het standaard KNX-protocol, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor gebruik in het modulaire HVAC-regelsysteem Synco 700. De apparaten zijn eenvoudig te installeren en in gebruik te nemen. De configuratie van de communicatiefuncties verloopt zonder extra tools.

Met hun innovatieve features helpen de thermostaten energie en kosten te besparen. De functies van de thermostaten zijn gemaakt op maximale energie-efficiëntie. Dit zijn onder andere: regeling van afzonderlijke ruimtes met centrale invoer van gewenste waarden, vier bedrijfswijzen (Automatic, Comfort, Economy, en Bewaking), setpoint-begrenzing voor verwarmen en koelen, automatische regeling van het ventilatortoerental en vraaggestuurde centrale luchtbehandeling. Bovendien zijn de thermostaten voorzien van een afwezigheid/aanwezigheid-functie, die de werking van het tijdprogramma van de Synco 700 kan overnemen. Al deze functies worden aangestuurd via KNX.

Daarnaast zijn de thermostaten voorzien van variabele aansluitmogelijkheden voor externe sensoren zoals kamertemperatuur- en changeover-sensoren alsmede voor contactschakelaars zoals aanwezigheidsmelders of keycards, waarmee de energie-efficiëntie en het comfort verder kunnen worden verbeterd.

Alle thermostaten van de RDG/RDF/RDU-series worden gekenmerkt door een modern ontwerp en kunnen flexibel in elke ruimte worden geïnstalleerd. Met hun royale display en hun intuïtieve bedieningsconcept zijn ze zeer vriendelijk in het gebruik. Temperatuurwaarden (desgewenst gelijktijdig in Celsius en Fahrenheit), tijd en andere parameters kunnen eenvoudig worden afgelezen. En dankzij de achtergrondverlichting kunnen de thermostaten ook in het donker worden bediend. Om onbedoelde wijziging van de instellingen te voorkomen, zijn alle apparaten voorzien van een toetsblokkering.

Met twee RDG- en twee RDF-modellen en een RDU-uitvoering is een breed spectrum van toepassingen afgedekt: van ventilatorconvectoren, variabele volumestroom¬systemen en koelplafonds tot en met radiatorverwarmingen.

De thermostaten uit de RDG-serie zijn ontwikkeld voor wandmontage, terwijl de RDF/RDU-uitvoeringen geschikt zijn voor wandinbouw met inbouwdozen conform BS 4662. Met de ETS-software kunnen de thermostaten ook in systemen van andere leveranciers worden geïntegreerd.

Voor hun strakke, sobere design en het gebruiksvriendelijke bedieningsconcept zijn de thermostaten uit de RDG-serie bekroond met de prestigieuze China Red Star Design Award 2010 van het Beijing Industrial Design Center (BIDC).

De nieuwe ruimtethermostaten in de RDG/RDF/RDU-serie maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van circa 28 miljard euro heeft behaald. Dit maakt Siemens tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie ter wereld. Met de milieuvriendelijke producten en oplossingen van Siemens hebben klanten van de onderneming in dezelfde periode 270 miljoen ton kooldioxide uitgespaard, wat overeenkomt met de hoeveelheid kooldioxide die steden als Hongkong, London, New York, Tokio, Delhi en Singapore jaarlijks samen uitstoten.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Johan Boom
Telefoon: +31 (0)70 333 7925
E-mail: johan.boom@siemens.com
Internet: http://www.siemens.nl/sbt/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com