GroenLinks
GroenLinks wil bescherming Nederlandse Wikileaksverdachte

Woensdag 9 maart 2011, 17:04u - arjanelfassed

GroenLinks wil dat de ministers Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Opstelten van Veiligheid en Justitie de Nederlandse Wikileaksverdachte Rop Gonggrijp beschermen. Zij moeten een voorbeeld nemen aan de IJslandse autoriteiten, die hier veel verder in gaan. De Amerikaanse autoriteiten doen verwoede pogingen om alle betrokkenen bij Wikileaks in handen te krijgen. GroenLinks-Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi stellen hierover schriftelijke vragen de ministers.

Dat de Amerikaanse strafrechtspleging in deze zaak de mensenrechten met voeten treedt, bewijst het relaas van de Amerikaanse soldaat Bradley Manning. Deskundigen spreken hierbij al van flagrant wangedrag.

GroenLinks vindt het Amerikaanse optreden in de Wikileakszaak onaanvaardbaar en roept het kabinet op om de Verenigde Staten in bilaterale en Europese betrekkingen aan te spreken op de naleving van aan verdachten en gedetineerden toekomende mensenrechten.

Schriftelijke vragen van de leden El Fassed en Dibi (beiden GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie over een mogelijke Amerikaanse strafvervolging van Rop Gonggrijp wegens zijn vermeende betrokkenheid bij Wikileaks


1. Herinnert u zich mijn vragen d.d. 13 januari 2011 over de dagvaarding van het bedrijf Twitter door de Amerikaanse autoriteiten ?


2. Kunt u aangeven van welke strafbare feiten de heer Gonggrijp door de Amerikaanse autoriteiten wordt verdacht? Zo nee, kunt u navraag doen om welke strafbare feiten het precies gaat?


3. Waarom neemt u geen voorbeeld aan de IJslandse autoriteiten, die in een vergelijkbaar geval wel in actie komt tegen de door de Amerikaanse autoriteiten ingestelde strafvervolging van een IJslandse onderdaan die van betrokkenheid bij Wikileaks wordt verdacht?


4. Kent u het bericht over het recordaantal martelingen in de Verenigde Staten van Amerika? Zo ja, klopt het dat de Amerikaanse behandeling van gedetineerden door in sommige gevallen als mishandeling en marteling moet worden gedefinieerd en dat deskundigen spreken van intensieve en ernstige mishandeling en van flagrant wangedrag jegens gedetineerden? Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u aangeven hoe op dit moment de heer Bradley Manning wordt behandeld door de Amerikaanse autoriteiten? Zo nee, kunt u navraag doen bij uw Amerikaanse ambtsgenoten?


6. Bent u met mij van mening dat mishandeling en marteling van gedetineerden met name dreigt in de gevallen waarin de Amerikaanse staatsveiligheid in het geding is?


7. Vindt u ook niet dat dit tot gevolg moet hebben dat Nederland niet zal meewerken aan dit soort strafprocedures van de Amerikaanse autoriteiten, zoals in het geval van potentiële verdachten die in verband worden gebracht met Wikileaks? Zo nee, waarom niet?


8. Welke mogelijkheden ziet u om de Amerikaanse autoriteiten in bilaterale en Europese verbanden aan te spreken op de door de genoemde deskundigen geconstateerde misstanden? Bent u daartoe bereid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit aanpakken?


9. Kunt u deze vragen ruim voor het Algemeen Overleg Mensenrechten van
7 april a.s. beantwoorden?