Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

Maatschappelijke invulling voormalig gemeentehuis Genemuiden

Nieuwe invulling moet passen binnen een goed functionerend en aantrekkelijk centrum

Het gemeentehuis van Genemuiden krijgt een nieuwe invulling. De voorkeur wordt uitgesproken voor een maatschappelijke invulling met daarnaast ruimte voor horeca in het oude gedeelte. Dit komt tegemoet aan de wens van het Burgercomité die ook een belangrijke rol krijgt bij de maatschappelijke invulling. In de aanbouw is detailhandel mogelijk.

Het college stelt de raad voor de begane grond van de oudbouw commercieel in te vullen. Hierbij wordt gedacht aan een horecafunctie bijvoorbeeld een Grand Café . Aan de voor- en achterzijde kan een uitbouw geplaatst worden bijvoorbeeld een Oranjerie aan de voorzijde en een serreachtige aanbouw aan de achterzijde. De verdieping en de zolder kunnen maatschappelijk ingevuld worden.

Stedenbouwkundig voorontwerp centrumgebied
In de raadsvergadering van 17 maart a.s. neemt de gemeenteraad ook een besluit over het Stedenbouwkundig voorontwerp van het centrumgebied. Met het voorontwerp wordt de basis gelegd voor een levendig en vitaal centrum.
Het gebied gelegen tussen de Boni en het gemeentehuis krijgt in het ontwerp de functie van verblijfsgebied. Verder wordt voor de Boni-locatie ruimte geboden voor invulling met detailhandel. Het achterliggende gebied, gelegen tussen de Julianastraat en de Helling krijgt een woonbestemming.

Participatie
De ontwikkelingen rondom het centrum van Genemuiden, inclusief het voormalige gemeentehuis, heeft de afgelopen tijd de nodige aandacht gehad. Tijdens het proces is regelmatig met betrokken partijen gesproken. Getracht is om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen en belangen van de betrokkenen en de bewoners van Genemuiden. Vanuit verschillende invalshoeken is gezocht naar een passende en haalbare ontwikkeling voor het centrum. Dit heeft uiteindelijke geresulteerd in de notitie `Ontwikkelmogelijkheden voormalig gemeentehuis Genemuiden' en het stedenbouwkundig voorontwerp centrumgebied Genemuiden.

Hasselt, 8 maart 2011