10.000 mensen engageren zich voor een vleesarme vasten


Bewustwordingsactie over milieu-impact vleesconsumptie is een succes

België, 20110309 -- Vandaag begint Dagen Zonder Vlees, een Vlaamse bewustwordingscampagne over de impact van vleesconsumptie op het milieu. Het opzet is simpel: veertig dagen minder of geen vlees en vis eten. Via Facebook zijn er ondertussen zo'n 10.000 deelnemers, waaronder heel wat bekende Vlamingen, die de uitdaging willen aangaan. En ook in Nederland begint de boodschap aan te slaan.

Wat begon als een persoonlijke Facebook-oproep van initiatiefneemster Alexia Leysen om samen met haar vegetarisch te vasten, is uitgegroeid tot een actie ondersteund door Ecolife met tienduizend aanhangers. Onder de deelnemers zijn er ondertussen ook heel wat Bekende Vlamingen, waaronder weervrouw Sabine Hagedoren en klimaatambassadeur Serge De Gheldere.

Via www.dagenzondervlees.be kan iedere niet-vegetariër naar eigen vermogen meedoen: van 1 tot 7 vegetarische dagen per week. De actie wil op die manier zoveel mogelijk Vlamingen én Nederlanders aanzetten om minder vlees en vis te eten en zo ook op langere termijn hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De dierteelt weegt immer zwaar op het milieu. Naast een zeer hoog water- en landverbruik is de vleesindustrie wereldwijd verantwoordlijk voor meer broeikasgassen dan de hele transportsector en draagt het in grote mate bij tot problemen als ontbossing, overbemesting en verlies aan biodiversiteit.
Aan het einde van de vastenperiode wordt er een schatting gemaakt van het aantal bespaarde hectaren op de gezamenlijke ecologische voetafdruk.


Alle info op www.dagenzondervlees.be.





Ingezonden persbericht