Senaat nog lastig voor Nagel en Rutte


Analyse Pieter Omtzigt op ScienceGuide

Amsterdam, 20110309 -- Econometrist, CDA-Kamerlid en ScienceGuide columnist Pieter Omtzigt berekent de meest waarschijnlijke samenstelling van de Eerste Kamer na de jongste verschuivingen in Staten. “De strijd om de regionale partijen is weer helemaal open”, want een alliantie met Jan Nagel levert niets extra op. Kan Rutte nu rekenen op 37 zetels of zakt het nog verder af? Uiitreksel van een artikel van Pieter Omtzigt op ScienceGuide.

In zijn analyse van de meest actuele uitslagen van de provinciale statenverkiezingen, komt Omtzigt op ScienceGuide tot de volgende conclusies:


"Als we uitgaan van de afgekondigde lijstverbinding tussen 50-Plus en de vier regionale partijen (Friesland, Groningen, Zeeland en Noord Hollandse Ouderenpartij), dan gaan de restzetels in volgorde naar: CDA, GroenLinks, VVD, PvdA en PVV. Het effect daarvan is op de meerderheidsverhoudingen als volgt: gedoogcoalitie 37, CU/SGP 4, 50-plus: 1 en de linkse oppositie 33. Vlak bij een restzetel zitten dan 50-Plus/regionaal en de SP, maar die lopen hem net mis.


De impact hiervan is van grote betekenis voor de uiteindelijke uitslag. Jan Nagel en de regionale partijen zullen nu inzien dat hun samenwerking geen extra zetels oplevert. Het lijkt dan zeer onwaarschijnlijk dat zij samenwerken, want het levert hen niets op. De strijd om de stemmen van de regionale partijen is weer helemaal open.


De regionale partijen kunnen wel samen de SP of D66 aan een extra zetel helpen. Die zou dan van de PVV, die de meest kwetsbare restzetel heeft, afgaan. U voelt het al aan: de coalitie gaat dan van 37 naar 36 zetels in de Senaat. Dat verlies bij de PVV kan ook tot stand komen als de Partij van de Dieren de laatste restzetel liever aan de SP gunt en één van haar statenleden op de SP laat stemmen. Ik ben zeer benieuwd of zij de SP diervriendelijker vinden dan de PVV met haar 'animal cops'.


Ik doe een paar voorspellingen:


  • De regionale partijen zullen links en rechts een mooi aanbod krijgen en de FNP zal in het Friese college komen. De Partij voor Zeeland zal ook iets zichtbaars vragen (geen ontpoldering of een verlaging van de tol in de Westerscheldetunnel, de enige toltunnel van Nederland).

  • Jan Nagel houdt met zijn ene zetel een sleutelpositie.

  • En na afloop van de verkiezingen krijgen we een evaluatie: willen we wel op deze manier de Eerste Kamer kiezen?"  



Leest de complete analyse met de cijfers over de meest waarschijnlijke uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen in het artikel van Pieter Omtzigt op ScienceGuide (http://www.scienceguide.nl/201103/senaat-nog-lastig-voor-nagel-en-rutte.aspx)





Ingezonden persbericht