Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -MELKWEG AMSTERDAM

Ethio-jazz & Congotronics in de Melkweg

Mulatu Astatke & Konono No. 1

In maart presenteert de Melkweg twee concerten van artiesten die met een unieke, eigen sound vele anderen inspireren. Op 9 maart is het podium aan Mulatu Astatke, de grondlegger van de Ethio-jazz en een cultstatus verwierf met zijn soundtrack voor Jim Jarmusch' film Broken Flowers. Op 20 maart treedt het bijzondere gezelschap Konono No.1 op, dat met hun dansbare Congotronics indie artiesten als Deerhoof, Animal Collective en Andrew Bird inspireert.

Deze concerten zijn de eerste binnen Shuffle.Play, het nieuwe platform van de Melkweg voor 'cool music from all over the world', waarmee het Amsterdamse podium wil laten zien dat muziek in de 21e eeuw niet meer in een hokje te vangen is. MULATU ASTATKE - woensdag 9 maart | 20.30 uur | ¤ 21 + lidm. voorprogramma: Bati Band

Mulatu Astatke is het schoolvoorbeeld van een grote muzikant van weleer die op latere leeftijd herontdekt wordt en in zijn tweede jeugd een heel nieuwe generatie weet te boeien met zijn muziek. Hij staat te boek als de vader van de Ethio-jazz, een groovende mix van jazz, latin, funk en traditionele Ethiopische muziek en maakte in de jaren furore.
Ruim tien jaar geleden werd de muziek van Astatke aan de vergetelheid onttrokken met een aantal succesvolle heruitgaven. Vervolgens gebruikte Jim Jarmusch in 2005 een heel aantal van zijn composities voor de soundtrack van zijn film 'Broken Flowers' (met o.a. Bill Murray). De tijdloze, sfeervolle muziek bereikte hierdoor een heel nieuw publiek en Astatke's sound was ineens 'vintage'. Hiphop producers als Madlib en Cut Chemist ontdekten ethio-jazz en gebruikten samples van hem in hun tracks. Sindsdien is vibrafonist, percussionist, pianist en bandleider Mulatu Astatke weer zeer actief. Met de Londense The Heliocentrics (het funky gezelschap rondom Dap Kings drummer Malcolm Catto) ) bracht hij het prachtige album 'Inspiration Information Volume 3' uit. Zijn nieuwste album 'Mulatu Steps Ahead' is de eerste volwaardige soloplaat sinds zeer lange tijd en bevat een aantal van de sterkste Astatke composities ooit. Tijdens het optreden speelt Astake zowel nieuw werk als klassiekers. Als de voortekens niet bedriegen, staat ons een spetterende show te wachten!

KONONO NO. 1 - zondag 20 maart | 20.15 uur | ¤ 20 + lidm. voorprogramma: KiT (Kuenta i Tambu
Toen in 2005 het album 'Congotronics' van Konono No.1 werd uitgebracht door het vooruitstrevende label Crammed Discs was het gelijknamige genre geboren. De wereld maakte kennis met deze unieke Congolese muziekstijl: repeterende, trancy muziek die meer weg heeft van Europese dance dan van de meeste traditionele Afrikaanse muziek. Vele Europese en Amerikaanse (indie) artiesten, onder wie Animal Collective, Deerhoof en Andrew Bird, maar ook dance-artiesten als Shackleton, werden gegrepen door de sound en dit resulteerde afgelopen najaar in het album 'Tradi-Mods versus Rockers', waarop deze en andere artiesten met diverse Congotronics artiesten aan de slag gaan. Een paar jaar eerder werkte Björk al met Konono samen voor een track op haar album 'Volta'. Live is het gezelschap rond de inmiddels ruim zeventigjarige Mingiedi Mawangu een ware sensatie. Met hun zelfgemaakte instrumenten - van drums gemaakt uit schroot tot de 'duimpiano' - stonden ze eerder in de Melkweg op Amsterdam Roots Festival in 2005 en vorig jaar zetten ze het Bimhuis nog helemaal op z'n kop. Juni vorig jaar verscheen het tweede volwaardige Konono No.1 album 'Assume Crash Position' op Crammed Discs. STAFF BENDA BILILI + vertoning film 'Benda Bilili' - zondag 24 april De Congolese band Staff Benda Bilili is één van de ontdekkingen van het Amsterdam Roots festival en Lowlands. Het is een sensatie om de band live op het podium te zien. De band bestaat uit straatmuzikanten met een handicap, maar swingt harder als menig valide persoon.. Voorafgaand het concert wordt de documentaire Benda Bilili (2010) vertoond.

Shuffle.Play
In een tijd waarin grenzen vervagen en de jeugd over de hele wereld zich al lang niet meer druk maakt om de hokjes die hun voorouders ooit ingedeeld hebben, zet de Melkweg met Shuffle.Play een platform neer voor 'cool music from all over the world'. Onder deze noemer wordt kwalitatief hoogstaande muziek van over de hele wereld gepresenteerd, die zowel vernieuwend als vintage kan zijn en zowel populair als underground. Shuffle.Play daagt het publiek uit om het onbekende te verkennen en zich open te stellen voor een verrassend nieuw geluid, waar dan ook vandaan. www.facebook.com/shuffleplaymelkweg