Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, 3 maart 2011

Invloed van voeding op gezondheid thema diesviering Wageningen University

De 93e Dies van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, staat dit jaar in het teken van de invloed die voeding heeft op onze gezondheid. Tijdens de diesplechtigheid, op woensdagmiddag 9 maart, zijn de belangrijkste sprekers prof. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie in Wageningen en winnaar van de Spinozapremie in 2008, en prof. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Gezondheidsraad. Voorafgaand aan de diesviering vindt er in Wageningen een symposium plaats, gewijd aan de ontwikkelingen in de voedingswetenschappen en de invloed daarvan op de gezondheid van mens en dier.

Het effect van voeding op de gezondheid is complex. Voeding bevat vele bestanddelen die elk op zich maar ook samen invloed hebben. Daarnaast maakt de invloed die de leefstijl maar ook andere factoren hebben op de gezondheid dat verband alleen maar ingewikkelder om te begrijpen. Wetenschappelijk inzicht in de relatie tussen voeding, leefstijl en gezondheid maakt een behoorlijke ontwikkeling door, ook al omdat de maatschappelijke en individuele belangstelling voor dit onderwerp groot is. Die komt mede voort uit groeiende gezondheidsproblemen in de samenleving die te maken hebben met overgewicht. Om op dit vlak daadwerkelijk voortgang te maken is een nauwe samenwerking tussen life sciences, de medische en de sociale wetenschap noodzakelijk.

Programma diesviering
De diesplechtigheid vindt plaats in de Aula van Wageningen University op woensdag 9 maart, van 15.00 tot 17.45 uur. Prof. Martin Kropff, rector-magnificus van Wageningen University, gaat in zijn openingsrede in op de kansen die onderwijsinstellingen hebben als zij bewuste keuzes maken die tot een herkenbaar profiel leiden, zoals door Wageningen University in het verleden regelmatig is gedaan. Prof. Willem de Vos spreekt over de specifieke samenstelling van de darmflora. Deze is zo omvangrijk dat het aantal darmbacteriën het aantal lichaamscellen tienvoudig overtreft. Die samenstelling is bij elk mens verschillend. Op basis daarvan zou in de toekomst een persoonlijk voedingsadvies gegeven kunnen worden. Het thema in de bijdrage van Prof. Louise Gunning is de betekenis die wetenschappelijke kennis kan hebben voor de verbetering van de gezondheid en van gezond gedrag.

Programma symposium
Het symposium behandelt het thema 'Food for Health' vanuit verschillende invalshoeken zoals verzadiging en voldoening in relatie tot gezondheid, en voedselkeuze en gezondheid. Afsluitend is er een forumdiscussie over zin en onzin van voeding op maat of het persoonlijk voedingsadvies. Het symposium vindt plaats op dinsdag 9 maart, van 11.30 tot 14.45 uur in Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, Wageningen.

WUF-ondernemers 2011
De vierjaarlijkse ondernemersprijs van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) wordt uitgereikt tijdens de Dies-viering. Met deze prijs honoreert het WUF een ondernemer die met opvallend succes een onderneming leidt binnen het domein van Wageningen UR.