Ingezonden persbericht


Weblog met bezinning en verslagen

Vastenestafette in bisdom Rotterdam

Rotterdam, 4 maart 2011 - In de Veertigdagentijd van 2011 (9 maart - 23 april) is er in het bisdom Rotterdam een vastenestafette als voorbereiding op het Paasfeest. Telkens op een andere plek in het bisdom vasten deelnemende parochies op hun eigen manier gedurende een dag of een dagdeel. Met een programma van bezinning, informatie en doe-activiteiten vragen zij aandacht voor hun Vastenaktieproject. Zo geven zij op een eigentijdse wijze uitdrukking aan de traditionele praktijken van vasten, gebed en aalmoezen geven. Of in moderne termen: soberheid, spiritualiteit en solidariteit.

De Vastenestafette start op Aswoensdag 9 maart met een oecumenische sobere maaltijd en Aswoensdagviering in gemeenschapscentrum De Bron in Alphen aan den Rijn. Een aantal deelnemende parochies heeft Aad van Vliet uitgenodigd om te komen vertellen over het Vastenaktieproject op de Filippijnen. Aad van Vliet is een parochiële vrijwilliger uit Dordrecht, die eind vorig jaar op uitnodiging van de Vastenaktie een bezoek heeft gebracht aan het project in Mindoro.

Landelijk voert de bisschoppelijke Vastenaktie campagne voor een project 'Behoud bos- en leefgebied inheemse groepen in Mindoro (Filippijnen)'. Het thema is 'Plant iets moois voor een ander'. Veel parochies sluiten zich hierbij aan. Soms kiest een parochie voor een eigen, door de Vastenaktie goedgekeurd project.

Weblog
De Vastenestafette is te volgen op een speciaal weblog: http://vastenestafette.blogspot.com/. Daarop komen verslagen te staan van de verschillende activiteiten in het kader van de Vastenestafette. Elke dag biedt het weblog ook een korte bezinnende tekst over vasten.

Op de webpagina http://www.bisdomrotterdam.nl/algemeen/pastoraledienstverlening/Pages/Vastenestafette2011.aspx staat het actuele overzicht van de veertig dagen, de deelnemende parochies, hun belangrijkste activiteiten op de Vastendag en een contactpersoon.

Op 1 maart hadden 17 parochies of lokale geloofsgemeenschappen zich officieel aangemeld voor de Vastenestafette. Enkele parochies zullen dat naar verwachting nog doen.

Nieuw model
Het is voor de eerste keer, dat in het bisdom Rotterdam een vastenestafette wordt georganiseerd. Het model is overgenomen van het bisdom Breda, dat vorig jaar de primeur had. De vastenestafette biedt parochies de mogelijkheid om de oude katholieke traditie van vasten, gebed en aalmoezen geven in de voorbereidingstijd naar Pasen een nieuwe invulling te geven. Door versobering en matigheid in alle sectoren van hun leven kunnen deelnemers meer ruimte en tijd scheppen voor de ontmoeting met de ander en met God. De veertigdagentijd is een periode van herstel van relaties: met God, met de medemensen, met de schepping en met jezelf. De bisschoppen hebben vijftig jaar geleden de Vastenaktie opgericht om de oude vastenwet een nieuwe invulling te geven van solidariteit met arme mensen in de Derde Wereld.

De Vastenaktie is een begrip geworden in de rooms-katholieke parochies. In de weken voor Pasen zetten velen zich in om geld in te zamelen voor projecten in de Derde Wereld en aandacht te vragen voor de problemen ginds. De laatste jaren is de Vastenaktie weer meer het accent gaan leggen op de betekenis van vasten. De vastenestafette sluit hierbij aan. Parochies kunnen op hun eigen wijze hieraan meedoen. Het estafettekarakter biedt ook de mogelijkheid om zichtbaar te maken, dat de plaatselijke geloofsgemeenschap niet alleen staat in haar inzet, maar deel uitmaakt van een groter geheel. Als estafettestokje gaat een kaars rond en een boek, waarin mensen hun persoonlijke gedachten en intenties bij vasten en Vastenaktie kunnen schrijven.

Einde bericht

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht