Gemeente Utrecht

Extra inzet op bestrijden wachtlijsten kinderopvang

De gemeente Utrecht krijgt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid drie ton om extra inzet te plegen op het wegwerken van de wachtlijsten in de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Wethouder Jeroen Kreijkamp van Onderwijs ondertekende vanmiddag met minister Kamp het convenant 'Bestrijden wachtlijsten kinderopvang'. Naast Utrecht tekenden vandaag ook de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Ede, Haarlem, Nijmegen en Rotterdam het convenant.

Jeroen Kreijkamp, wethouder Onderwijs van de gemeente Utrecht, ziet de investering in voldoende kinderopvang als voorwaarde om Utrecht aantrekkelijk te houden voor jonge gezinnen. "Wachtlijsten in de kinderopvang vormen een belemmering voor de arbeidsparticipatie van jonge ouders. Met de bijdrage van het ministerie kunnen we een aantal extra investeringen doen. Het geeft een impuls aan de inspanningen van de kinderopvangaanbieders, schoolbesturen en gemeente om de capaciteit van kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in Utrecht nog meer uit te breiden."

Plan van aanpak
Het extra geld wil Utrecht in 2011 investeren in onder meer het wegnemen van belemmeringen voor ondernemers die BSO of kinderopvang willen realiseren, het dubbelgebruik van onderwijsgebouwen verder te stimuleren en vraag en aanbod inzichtelijker te maken. Zo kunnen ondernemers in de kinderopvang die nieuw aanbod willen realiseren en de financiering niet helemaal rond krijgen, in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van de gemeente. Doelstelling is om hiermee minimaal 120 extra kinderopvang of BSO plaatsen in Utrecht mogelijk te maken. Met het extra geld worden ook twee extra lokalen voor dubbelgebruik (40 plaatsen) gerealiseerd. Door onderwijsgebouwen na schooltijd ook voor BSO in te zetten, heeft de gemeente de capaciteit afgelopen jaar al met 100 extra BSO-plekken uitgebreid. Verder krijgen ondernemers vanaf januari 2012 binnen de gemeente Utrecht één aanspreekpunt die hen helpt bij het starten van een nieuwe locatie en het regelen van vergunningen. Ook wil de gemeente inwoners van Utrecht via haar website beter inzicht en actuele informatie bieden over de voorzieningen voor kinderopvang en BSO in de stad.