Ministerie van Defensie

Militaire assistentie bij sporenonderzoek Sint Maarten

9 maart 2011, 16.32 uur

Bemanningsleden van het marineschip Hr. Ms.
Rotterdam en rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee hebben gisteren gezocht naar bewijsmateriaal op Sint Maarten. Ze bekeken verschillende plaatsen waar mogelijk een ernstig misdrijf heeft plaatsgevonden. Ze ondersteunden daarmee de lokale politie en stonden onder leiding van de hoofdofficier van justitie.

Vorige week vond een serie ernstige misdrijven plaats op het Caraïbische eiland. Vanwege een tijdelijk gebrek aan capaciteit besloot de Gouverneur van Sint Maarten een verzoek in te dienen voor militaire bijstand. Dit verzoek werd gisteren door de minister van Defensie goedgekeurd.

Bijstand civiele autoriteiten

Hr. Ms. Rotterdam, dat voor kustwachttaken bij de Bovenwindse Eilanden patrouilleerde, kwam direct in actie en stuurde 20 bemanningsleden naar het vasteland van Sint Maarten. Deze ondersteuning voor het Openbaar Ministerie valt onder de zogenoemde harde militaire bijstand. Het ondersteunen van civiele autoriteiten is een van de hoofdtaken van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied

De Koninklijke Marechaussee levert 9 rechercheurs. 6 van hen zijn vanuit Curaçao ingevlogen, de overige 3 zijn gestationeerd op het eiland.