SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Netwerkevenement hoog-technologisch MKB in Noord-Nederland

SRON, NWO en het SNN organiseren op vrijdag 11 maart een netwerkevenement in Groningen, gericht op het hoog-technologisch MKB in Noord-Nederland. De bijeenkomst staat in het teken van het Europese ruimte-instrument SAFARI, dat wordt ontwikkeld onder leiding van SRON. Op de bijeenkomst presenteert het ruimteonderzoeksinstituut de grensverleggende technologie die voor SAFARI wordt ontwikkeld. Het doel is om daarbij commerciële aanknopingspunten voor het MKB te identificeren.

SPICA/SAFARI krijgt naar verwachting in 2011 definitief het groene licht. SAFARI wordt voor een aanzienlijk deel in Nederland ontwikkeld, onder leiding van SRON en in samenwerking met TNO en de industrie. De Nederlandse investeringen in de technologie voor SAFARI bedragen circa 40 MEUR. Bovendien liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van de productie en levering van andere onderdelen voor de internationale SPICA-missie, volgens het principe van 'juste-retour'.

Als wetenschappelijk projectleider voor de ontwikkeling van SAFARI staat SRON voor tal van nieuwe technologische en wetenschappelijke uitdagingen. Het ruimte-instituut wil tijdens deze bijeenkomt kennis uitwisselen met het MKB om zicht te krijgen op de mogelijkheden tot samenwerking, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van technologie en software en bij de inzet van hightechproductiecapaciteit.

Wat is SAFARI?
De infraroodspectrometer SAFARI is ontworpen voor de zoektocht naar bevroren water in het heelal, zodat we meer te weten komen over de vorming van (de eerste) sterren en planeten. In zekere zin is SAFARI het 'zenuwcentrum' van de Japanse ruimtetelescoop SPICA en de opvolger van de succesvolle Nederlandse moleculenjager HIFI op de Europese Herscheltelescoop (2009). Na de lancering in 2018 kan het instrument heel zwakke infraroodbronnen detecteren en ook echte 'plaatjes' van het hemelgewelf schieten in drie aangrenzende golflengtegebieden.

Om optimaal te profiteren van de lage infraroodemissies van de extreem gekoelde spiegel van SPICA (-273 °C), wordt het ruimte-instrument uitgerust met ultragevoelige infrarooddetectoren (Transition Edge Sensors) die door SRON zijn ontwikkeld. SAFARI maakt gebruik van zogenoemde 'imaging arrays' met in totaal ongeveer 6000 pixels. Om spectrale informatie te verkrijgen, wordt gebruikgemaakt van een Fourier Transform Spectrometer. Het mechanisme van deze FTS wordt door TNO ontwikkeld.

Specifieke producten en diensten
Eerdere projecten (o.a. HIFI) hebben uitgewezen dat er goede perspectieven zijn voor samenwerking tussen SRON en het MKB, die ook het MKB tot voordeel strekken (know how, marktpositie). Naast de instrumentontwikkeling is SRON gestart met de ontwikkeling van de cryogene testopstelling voor SAFARI. Volgens de huidige planning moet de testopstelling in 2012 gereed komen. Voor de instrumentontwikkeling en de ontwikkeling van de testopstellingen wil SRON in contact komen met toeleveranciers die volgens zeer hoge kwaliteitseisen specifieke producten kunnen leveren of in samenwerking met SRON kunnen ontwikkelen.

Meer informatie
MKB en ondernemers uit Fryslân, Groningen en Drenthe kunnen zich aanmelden bij Monique Onstwedder (SNN), via onstwedder@snn.eu of telefoonnummer 050-5224915.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en instituten en geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via subsidies en onderzoeksprogramma's. NWO bevordert de overdracht van kennis naar maatschappij en wil de resultaten van door NWO gefinancierd onderzoek publiek toegankelijk maken.

SNN
Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) biedt individuele MKB-ondernemers en samenwerkingen tussen kennisinstellingen, gemeenten, het bedrijfsleven en overige maatschappelijke instanties, subsidiemogelijkheden ter versterking van de economie van het Noorden. Deze subsidiegelden zijn afkomstig uit de economische programma's die het SNN als aangewezen managementautoriteit uitvoert.