VARA

'Downistie' start 11 maart bij 'De Wereld Draait Door'

Hilversum, 9 maart 2011

BIJZONDERE SOAP 'DOWNISTIE' START BIJ `DE WERELD DRAAIT DOOR'

Een unieke wekelijkse soap met uitsluitend acteurs met het syndroom van Down, Downistie, start vrijdag 11 maart bij 'De Wereld Draait Door'. Nooit eerder werd een dergelijke soap gemaakt. Gedurende twaalf weken kunnen kijkers meeleven met hoofdpersonen Thomas, Nina, Rosanne, Hubert en Vicky in 'Downistie'. Overspel, ongewenste zwangerschappen, ontluikende liefdes, jaloezie, intens geluk en tragische ziektes: alle hoogte- en dieptepunten uit het leven komen in afleveringen van drie minuten voorbij.

In de eerste aflevering zien we hoe Nina tevergeefs op haar man Thomas wacht met een diner omdat hij met zijn secretaresse Rosanne in bed ligt. De broer van Thomas, Hubert, gaat op kantoor wel erg ver met zijn nieuwe vriendin Vicky. Zij blijkt overigens wel heel erg geïnteresseerd in verhalen over Thomas. Is Vicky wel te vertrouwen?

"De soap wordt met de grootste zorg en aandacht gemaakt, zoals alle rubrieken van DWDD. Hij wordt zowel vrolijk als diep tragisch. Ongetwijfeld zal de serie ook discussie opwekken want geen thema wordt geschuwd en dat is af en toe behoorlijk confronterend. Het resultaat is bijzonder en we zijn er dan ook trots op dat we samen met de enthousiaste acteurs en makers in het diepe zijn gesprongen. Het is in alle opzichten een spannend project. Ook de lengte van de afleveringen is nieuw: drie minuten. Geen soap ging ons hierin voor", aldus eindredacteur van `De Wereld Draait Door' Dieuwke Wynia.

De soap wordt gemaakt door programmamakers Marco Versluis (o.a. eindredacteur `Mooi! Weer De Leeuw' en `Villa Achterwerk') en Jack Valkering (o.a. regisseur `de Veerkampjes, 'Café de Liefde' en presentator `Pavlov') en geproduceerd door NL Films en TV. Versluis: "Beiden kwamen we in het maken van programma's erachter dat mensen met het syndroom van Down in ieder geval één gedeelde passie hebben: soap. Het acteren in een soap bleek voor velen een droom, dat leidde tot het idee van 'Downistie'. In een fictieve wereld met alleen maar mensen met het syndroom van Down is de weg vervolgens vrij om niet alleen 'diegene met down' te zijn, maar juist ook succesvolle zakenman of sluwe maîtresse."

`Downistie' wordt mede mogelijk gemaakt door de organisatie NSGK voor het gehandicapte kind. NSGK helpt kinderen en jongeren met een handicap een zo volwaardig mogelijk leven te leiden. Dat kan dankzij donateurs en vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.nsgk.nl.

`Downistie', vanaf vrijdag 11 maart in `De Wereld Draait Door', om 19.30 uur bij de VARA op Nederland 3.